fbpx
Uutiset

Talibanin panttivankeudesta vapautunut uskoo olleen useita vapautusyrityksiä – "Välillä minusta tuntui kuin kuolema olisi ihan lähellä"

Australialainen opettaja Timothy Weeks oli yli kolme vuotta äärijärjestö Talibanin panttivankina Afganistanissa ja vapautui marraskuussa. Kuva: JEREMY PIPER
Australialainen opettaja Timothy Weeks oli yli kolme vuotta äärijärjestö Talibanin panttivankina Afganistanissa ja vapautui marraskuussa. Kuva: JEREMY PIPER

Äärijärjestö Talibanin panttivankeudesta vapautunut Timothy Weeks kertoo, että toivo auttoi häntä selviytymään.

Taliban vapautti australialaisen opettajan Weeksin ja amerikkalaisen Kevin Kingin yli kolmen vuoden panttivankeuden jälkeen. Vastineeksi Taliban sai kolme komentajaansa.

Taliban kaappasi miehet Afganistanin amerikkalaisen yliopiston ulkopuolella Kabulissa elokuussa 2016.

Weeks, 50, palasi Australiaan torstaina. Hän puhui kokemuksistaan ensimmäistä kertaa julkisesti sunnuntaina. Tunteensa näyttänyt mies sanoi, että “pitkä ja vaikea koettelemus” vaikutti häneen syvästi.

– Välillä minusta tuntui kuin kuolema olisi ihan lähellä, enkä enää koskaan palaisi ja näkisi rakkaitani, Weeks sanoi Sydneyssä Reutersin mukaan.

– Mutta Jumalan tahdosta olen täällä. Olen elossa ja turvassa. Ja olen vapaa. Maailmassa ei ole mitään muuta, mitä tarvitsen.

Weeks sanoi, että hän ei koskaan luopunut toivosta.

– Jos luopuu toivosta, jäljellä ei ole juuri mitään.

Kidnappaus on ollut Afganistanissa suuri ongelma jo useita vuosia. Useimmin kaapatuksi joutuvat afganistanilaiset, ja asialla ovat lunnaita haluavat rikollisjärjestöt.

Ulkomaiden kansalaisia on kaapattu poliittisten tarkoitusperien vuoksi.

Timothy Weeks uskoo, että hänet ja toinen panttivanki yritettiin vapauttaa kuudesti.

– Meidät herätettiin kahdelta yöllä ja vietiin maanalaisiin tunneleihin. Vartijamme kertoivat, että kyseessä oli Daesh. Uskon, että silloin Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukot olivat tulossa hakemaan meitä.

Weeks kertoo, että heitä kohdeltiin “niin hyvin kuin voi olettaa”. Heitä kuljetettiin paikasta toiseen ja joskus pidettiin pimeissä selleissä.

– Jotkut heistä (vartijat) olivat niin myötätuntoisia ja niin ihania ihmisiä. Ja sitten mietin, kuinka he päätyivät sellaisiksi.

Menot