fbpx
Uutiset

Tällainen on jytkyn uusinut Jussi Halla-aho: Maahanmuuttokriitikko on sekoitus kovaa päätä ja paksua nahkaa

Halla-ahoa pidetään sarkastisena älykkönä, joka on myöntänyt olevansa huono seurustelu-upseeri. Eduskuntavaaleissa hän kävi kovan kisan sdp:n Antti Rinteen kanssa.
Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittu Jussi Halla-aho saapui kesäkuussa 2017 Kesärantaan neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä, mutta sai pakit keskustalta ja kokoomukselta. Kuva: Kimmo Penttinen/arkisto
Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittu Jussi Halla-aho saapui kesäkuussa 2017 Kesärantaan neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä, mutta sai pakit keskustalta ja kokoomukselta. Kuva: Kimmo Penttinen/arkisto

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sanonut pitävänsä vahvuutenaan kovaa päätä ja paksua nahkaa.

– En juurikaan pelkää, mitä minusta ajatellaan. Etenkään en pelkää, mitä vastustajat minusta ajattelevat, hän on todennut.

Maahanmuuttoasioihin keskittynyttä puoluejohtajaa pidetään sarkastisena älykkönä. Hän on myöntänyt olevansa huono seurustelu-upseeri, ja äkkiseltään hänestä voi saada tylyn vaikutelman.

– Koska viihdyn paremmin yksinäni, en hakeudu kovinkaan aktiivisesti sosiaalisiin tilanteisiin. Tässä on tietysti oppinut selviytymään niistä, ja kaikkea voi harjoitella, hän sanoi Lännen Median eduskuntavaalisarjan haastattelussa.

Poliitikkona Halla-aho on herättänyt ristiriitaisia tunteita.

Muiden suurten puolueiden puheenjohtajat ovat etukäteen pitäneet hallitusyhteistyötä hänen kanssaan jos ei mahdottomana, niin vähintäänkin epätodennäköisenä.

Hommafoorumin tähti

Halla-aho perusti vuonna 2003 blogin Scripta -kirjoituksia uppoavasta lännestä. Sen vieraskirjan keskusteluista sai alkunsa Hommafoorumi-niminen keskustelupalsta, josta muodostui yhdysside hänen maahanmuuttokriittisille kannattajilleen.

Eduskuntaan Halla-aho nousi ensimmäisen kerran perussuomalaisten jytkyvoiton saattelemana 2011.

Muiden eduskuntaryhmien vastustus johti siihen, että Halla-aho joutui luopumaan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta kesällä 2012. Syynä oli blogikirjoituksesta saatu oikeuden tuomio ja hänen vähättelevät kommentit siitä.

Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Aisti kentän pettymyksen

Europarlamenttiin Halla-aho valittiin vuonna 2014 maan toiseksi suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä.

Halla-aho aisti oikein perussuomalaisten kannattajien tyytymättömyyden puolueen hampaattomaan linjaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa.

Pettyneen kentän tuella Halla-aho voitti Jyväskylän puoluekokouksessa 2017 puolue-eliitin tukeman vastaehdokkaansa Sampo Terhon, minkä jälkeen halla-aholaiset äänestivät ulos koko vanhan puoluejohdon.

Uusi puheenjohtaja ei kuitenkaan kelvannut perussuomalaisten hallituskumppaneille keskustalle ja kokoomukselle. Ne päättivät arvopohjan erilaisuuteen vedoten sysätä perussuomalaiset oppositioon.

Sipilän hallitus jatkoi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä sinisiin siirtyneiden kansanedustajien ja ministerien voimin.

Perussuomalaisten jäsenkunnan ylivoimainen enemmistö pysyi kuitenkin uskollisena Halla-aholle ja jäi puolueeseen.

Rajaisi puheenjohtajakaudet

Halla-aholta kysyttiin Lännen Median haastattelussa, missä hän näkee itsensä kymmenen vuoden kuluttua.

–  Sanotaan, etten aikanaan tässä tehtävässä perussuomalaisten puheenjohtajana. Korostin jo puheenjohtajakampanjan aikana, että puheenjohtajien toimikaudet pitäisi rajata.

Halla-aho on viettänyt lapsuutensa ja varhaisnuoruutensa Tampereella. Hän kouluttautui ensin tarjoilijaksi hotelli- ja ravintolakoulusta, ennen kuin väitteli filosofian tohtoriksi kielitieteessä vuonna 2006.

Helsingin Eirassa asuva Halla-aho on naimisissa filosofian tohtori Hilla Halla-ahon kanssa. Heillä on neljä lasta.

Lisäksi Jussi Halla-aholla on avioton lapsi kahdeksan vuotta kestäneestä salasuhteesta.

Menot