fbpx
Uutiset

Tallink tilaa uuden autolautan Rauman telakalta - tilaus voi tuoda satoja uusia työpaikkoja Länsi- ja Etelä-Suomeen

Kaupunginjohtaja Kari Koski kuvailee Rauman telakalle tullutta laivatilausta todella merkittäväksi uutiseksi. Hänen mukaansa tilaus osoittaa, että telakkatoiminta on jälleen vakiinnutettu Raumalle.

– Tämä on iso juttu henkisesti ja taloudellisesti työllisyyden kannalta, raumalaisten työntekijöiden kannalta, Koski sanoo STT:lle.

Varustamoyhtiö Tallink ja laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions (RMC) ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen noin 250 miljoonan euron arvoisesta laivasta. RMC arvioi, että tilauksen työllisyysvaikutus on noin 1 500 henkilötyövuotta.

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoo STT:lle, että yhtiön reilun 80 työntekijän joukkoa vahvistetaan todennäköisesti muutamalla kymmenellä työntekijällä. RMC toimii verkostovetoisesti, joten kaikkiaan tilaus synnyttänee satoja työpaikkoja eri yrityksiin muun muassa Länsi- ja Etelä-Suomen alueella.

– Tahtotila on palata matkustaja-autolauttojen rakentajien huipulle, missä asemassa Rauma oli 2000-luvulla. Siinä mielessä tämä on tärkeä askel sillä polulla, Heinimaa sanoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää aiesopimusta kaiken kaikkiaan hyvänä asiana.

– Kyllä se todistaa, että tuolla alalla on Suomessa vielä mahdollisuuksia ja ulkopuolelta katsottuna myös uskottavuutta, Lintilä arvioi STT:lle.

Raumalaisella laivanrakennuksella on takanaan tuulisia vuosia. STX Finland lopetti toimintansa telakalla vuonna 2013, minkä jälkeen Rauman kaupunki osti alueen.

RMC perustettiin vuonna 2014, ja se vuokrasi tilat ja laitteistot kaupungin omistamalta yhtiöltä. Kaupunginjohtaja Koski kertoo, että tällä hetkellä käytännössä kaikki telakka-alueen tilat on vuokrattu.Tärkeä reitti TallinkilleValmistuttuaan shuttle-pikalaiva kulkee Helsingin ja Tallinnan välistä reittiä. Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nogene korostaa reitin tärkeyttä varustamolle.

– Lanseerasimme yli kymmenen vuotta sitten shuttle-konseptin näiden kahden pääkaupungin välille tarjoten säännöllistä ympärivuotista laivaliikennettä ja tuoden maita lähemmäksi toisiaan, Nogene sanoo tiedotteessa.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö haluaa kehittää reitin laivaliikennettä eteenpäin.

– Olemme myös erittäin iloisia siitä, että laiva rakennetaan suomalaisella telakalla, jolloin se tarjoaa merkittävän työllistävän vaikutuksen useille suomalaisille ja virolaisille yrityksille ja alihankkijoille.

Suunnittelutyö alkaa ensi keväänä ja aluksen rakentaminen vuonna 2020. RMC:n mukaan alus toimitetaan Tallinkille vuoden 2021 lopussa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että raumalainen laivanrakennusperinne Tallinkin kanssa saa jatkoa nyt RMC:n ja uuden aluksen myötä, RMC:n toimitusjohtaja Heinimaa sanoo tiedotteessa.

Seuraavaksi Tallink ja RMC viimeistelevät rahoitusjärjestelyt ja lopullisen sopimuksen laivasta. Heinimaa arvioi, että rahoitusjärjestelyihin kuluu muutamia kuukausia.

Edellinen Raumalla rakennettu Tallinkin alus on Baltic Queen, joka liikennöi nykyään Tallinnan ja Tukholman välisellä reitillä.

Asiasanat

Menot