Uutiset

Tallinna sai tuhansia uusia veromaksajia

Maksuton joukkoliikenne kiinnostaa Virossa muitakin kaupunkeja kuin Tallinnaa, jossa matkustaminen busseissa, johdinautoissa ja raitiovaunuissa on ollut ilmaista vuodenvaiheesta lähtien. Noin 10 000 asukkaan Keilan pikkukaupunki Länsi-Harjumaalla muutti kaksi bussilinjaansa ilmaisiksi helmikuun alussa.

Myös Saarenmaalla on pohdittu mahdollisuuksia muuttaa sisäinen bussiliikenne maksuttomaksi kaikille saarimaakunnan asukkaille.

Eesti Päevaleht -lehden mukaan Tallinnan asukasluku nousi tammikuussa noin 3 000 ihmisellä. Vajassa vuodessa maaliskuun kansanäänestyksestä lähtien tallinnalaisiksi on kirjautunut vajaat 7 000 muilla paikkakunnilla kirjoilla ollutta.

Uusien asukkaiden arvioidaan tuovan mukaan Tallinnan kaupungin kassaan verotuloina vajaat kahdeksan miljoonaa euroa. Tämä summa korvaa monikertaisesti joukkoliikenteestä aiemmin saadut tulot.

Lisää verotuloja on odotettavissa. Tallinnassa arvioidaan asuvan jopa 40 000 ihmistä, jotka eivät ole pääkaupungissa kirjoilla.

Tallinnalaiset voivat matkustaa ilmaiseksi henkilökortilla, jonka tiedot rekisteröityvät kulloiseenkin lippuautomaattiin. Ulkopaikkakuntalaiset ja turistit joutuvat ostamaan esimerkiksi R-kioskista matkakortin, johon ladataan haluttu määrä matkoja.

Maksuttomalla joukkoliikenteellä pyritään myös vähentämään Tallinnan liikenneruuhkia. Busseille ja johdinautoille on varattu omia kaistoja, jotta joukkoliikenne sujuisi jouheammin.

Eläkeläisen auto jäi talliin

Raitiovaunusta poistuu Tartu maanteen pysäkillä Ilmariksi esittäytyvä vanhempi mies. Hän sanoo olevansa tyytyväinen Tallinnan nykyiseen joukkoliikenteeseen. Vaikka joukkoliikenteessä matkustaneiden määrä kasvoi kuusi prosenttia tammikuussa, busseissa, johdinautoissa ja raitiovaunuissa on riittänyt hyvin tilaa, mikä johtunee tiheistä vuoroväleistä.

Ilmari työskenteli Vantaalla, mutta palasi Tallinnaan viettämään eläkepäiviään. Hän sanoo oman auton jääneen talliin, kun joukkoliikenteessä eläkeläisen on kätevä matkustaa.

Kaupunginjohtajan vaalitemppu?

Maksuton joukkoliikenne on Tallinnan kiistellyn kaupunginjohtajan Edgar Savisaaren idea. Virossa järjestetään kunnallisvaalit syksyllä. Tallinnan pitkäaikaisen mahtipuolueen, Keskustapuoleen voitto Tallinnassa näyttää jo tässä vaiheessa lähes varmalta.

Pahat kielet puhuvat Savisaaren härskistä vaalitempusta. Maksuttoman joukkoliikenteen arvostelijoiden mukaan on hyvinkin mahdollista, että maksut palautetaan joukkoliikenteeseen vaalien jälkeen. Rahareikiä riittää Tallinnassa. (HäSa)

 

 

Asiasanat

Päivän lehti

30.3.2020