Uutiset

Tallinnaa kannattaa kaivaa pintaa syvemmältä

Vain hölmö tai tietämätön tyytyy Tallinnassa Viru-keskukseen ja vanhaan kaupunkiin. Ensi kerralla pakkaa mukaan kaljakärryn sijaan hyvät kävelykengät ja kartta, joka ei lopu keskustan rajalle.

Hyvää saa halvalla

Klaus kohvik sijaitsee satama-alueella kävelymatkan päässä matkustajasatamasta ja keskustasta. Suomalaiselle kahvila on pieni kulttuurishokki. Viimeisen päälle sisutetussa miljöössä viihtyvät kaiken ikäiset, eikä menu laihduta lompakkoa.

Ravintolan kalleimmista annoksista saa maksaa 11 euroa. Salaatti- ja pastaruoat maksavat viisi euroa.

Tuli sitten lounaalle, kahville tai lasilliselle, kahvilan erikoinen, valkosuklaa-sinihomejuusto-kohokas kannattaa tilata kylkeen. Neljän euron jälkiruoka ei ole mikään vakuumipakattu, mikrolämmin taikinakimpale, vaan se tarjoillaan pöytään suoraan uunista mustaviinimarjajäätelön kera.

Design-kahvila meren rannalla

Klaus tarjoilee iloa myös silmille. Kahvilan kanssa samassa rakennuksessa on Estonian Design House, ja kahvilasta on käynti muotoilugalleriaan ja -kauppaan.

Kahvila vannoo muutenkin pohjoismaisen muotoilun nimeen. Tee tarjoillaan Iittalan astioista ja kahvilan sisustuksesta voi bongata muitakin tuttuja muotoilun klassikoita.

Klausissa, ja Tallinnassa yleensäkin, on keksitty se, että tyylikäs voi olla ilman pönötysmeininkiä. Henkilökunta on nuorta, tatuoitua ja trendikästä. Paikallisten suosimassa kahvilassa käy niin nuoria, eläkeläisiä kuin lapsiperheitäkin.

Klaus kohvik sijaitsee osoitteessa Kalasadam 8. Keskustan ketjuravintoloille vaihtoehtoa etsivien kannattaa kokeilla myös Must Puudelia vanhassa kaupungissa (Müürivahe 20) sekä Boheemia Kalamajassa (Kopli 18).

Blogi matkaoppaana

Jäätyään entisestä työstään vuorotteluvapaalle Anna Laine asettui muutaman sattuman ansiosta Tallinnaan. Entinen helsinkiläinen sanoo, että ilmapiiri Tallinnassa on vanhaa kotikaupunkia vapaampi.

Yksi parhaimmista ja ajantasaisimmista matkaoppaista Tallinnaan on Laineen suomenkielinen blogi Tallinnlanna osoitteessa www.tallinnlanna.wordpress.com.

Toisin kuin matkaoppaat, se päivittyy sitä mukaa kuin kaupunkikin.

– Täällä tapahtuu koko ajan, kulttuurielämä on todella rikasta. Tallinna on sykkivä ja tapahtumarikas kaupunki.

Laineen mukaan elämäntyyli Virossa muistuttaa enemmän keskieurooppalaista kuin suomalaista.

– Virossa lapset voi ottaa mukaan ravintolaan. Tallinnasta tulee mieleen ennemmin Berliini kuin Helsinki.

Kalamaja nousee tuhkasta

Tallinnan rautatieaseman takana on Kalamaja, hieman repsottava, mutta sympaattinen puukaupunginosa. Se on houkutellut asukkaikseen nuorta ja luovaa väkeä jo jonkin aikaa. Taloja on kunnostettu, mutta historia näkyy.

Laine sanoo pitävänsä Tallinnassa siitä, ettei kaiken tarvitse olla viimeisen päälle hienoa tai tietynlaista.

– Kaikkea vanhaa ei ajeta pois, niin kuin Suomessa usein tehdään. Rosot saavat näkyä. Ehkä Tallinnassa minua eniten kiehtoo juuri sen rumankauneus ja rappioromantiikka.

Kalamajan uskotaan kokevan saman muutoksen, joka on nähty esimerkiksi Helsingin Kalliossa ja Berliinin Kreuzbergissä.

Ensin halvat asunnot houkuttelevat alueelle nuoria, opiskelijoita, taiteilijoita ja maahanmuuttajia, joiden ansiosta kaupunginosan kulttuuri alkaa monimuotoistua. Yritysten perustamisen ja tapahtumien myötä hyvin toimeentulevat ihmiset löytävät alueelle, ja sen maine ja hintataso alkavat nousta.

Kalamajan vanhoja puutaloja on korjattu alueen historiaa ja tyyliä kunnioittaen, ja trendikkäitä kahviloita on noussut aution näköisten talopahasten kylkeen.

Kalamaja, kuten koko kaupunkikin, on jatkuvassa muutoksessa. Tallinnalaiset tuntuvat hyväksyneen sen, ettei kaupungista välttämättä koskaan tule valmista. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

1.6.2020