Uutiset

Tallinnan yö tihkuu seksiä

Seksiä voi ostaa Tallinnasta joka paikasta, vaikka seksityöläiset eivät päivällä kaupungissa näykään. Samalla Viron hiv-tilanne pahenee koko ajan. Eniten virusta kantavat prostituoidut ja narkomaanit. Hiv-epidemian leviäminen Suomeen on suuri riski, sillä suomalaiset ovat suurin yksittäinen seksin ostajien ryhmä. Seksiturismi Tallinnaan on jokaviikkoista.

Tallinnan prostituutio on pääosin piilossa. Punaisten lyhtyjen katuja tai alueita ei ole. Seksiä myyvät naiset päivystävät iltaravintoloissa ja kaduilla. Internet on täynnä sponsori-ilmoituksia, joista suuri osa on myös suomenkielisiä.

Jos yksinäinen mies liikkuu Tallinnan vanhassa kaupungissa pimeän aikaan, hän ei voi olla törmäämättä seksipalvelun tarjoajaan ainakaan viikonloppuisin. Pariskunnat ja naiset eivät seksityöläisyyttä välttämättä näe.

Kadulla vastaan tuleva yksinäinen nainen saattaa suorasukaisesti kysyä, kaipaako mies seuraa. Kyse ei ole iskuyrityksestä vaan seksin tarjoamisesta, josta nainen haluaa maksun, yleensä 50-100 euroa tunnista.

Syyskuussa julkistetun arvion mukaan Viron kaikista 15-49-vuotiaista yhdellä prosentilla on hiv. Luku on väestöön suhteutettuna suurimpia Afrikan ulkopuolella. Suuri osa Viron hiv-positiivisista on itä-Virossa, Narvan seudulla. Juuri sieltä tulevat monet prostituoidut keikkatöihin turistien kansoittamaan Tallinnaan.

Arvioiden mukaan joka kymmenes suomalaismies on ostanut seksiä.

Alaikäisiä tyttöjä löytyy joka yö

Tallinnassa seksiä tarjoavat myös alaikäiset, vaikka Viron lain mukaan on kiellettyä ostaa seksiä alle 18-vuotiaalta.

Kadulta löytää helposti 16-17-vuotiaita tyttöjä, jotka viettävät tunnin asiakkaan kanssa 30-50 eurolla. Mitä halvempi hinta, sitä todennäköisempää on, että prostituoitu käyttää huumeita; annos on saatava hinnalla millä hyvänsä.

Ravintola- ja katuprostituution lisäksi taksit ja ravintoloiden ovimiehet välittävät palveluita. Taksit tietävät usein tavallisissa asunnoissa tai omakotitaloissa toimivien bordellien osoitteet ja saavat asiakkaista välityspalkkion.

Joissakin yökerhoissa on jopa saunoja, joita voi vuokrata tuntihintaan. Näihin tai hotellihuoneisiin voi tilata tyttökatselmuksen: neljä nuorta naista tulee samalla taksilla, joista asiakas valitsee yhden ja maksaa sutenöörille.

Hotellit eivät hyljeksi seksiä ostavia asiakkaitaan. Asia käsitellään normaalina asiakastilanteena; prostituoidusta menee toisen hengen huonemaksu ja henkilötiedot kirjataan muistiin. Tämä ja häveliäisyyssyyt ovat ajaneet monet suomalaisturistit hankkimaan vuokrahuoneistoja, joita saa useammalta välittäjältä vuorokausihintaan. Myös yökerhoa pitävillä hotelleilla on aamuyön tarjouksia, joilla huoneen saa keskellä yötä aamuun asti erikoishinnalla.

Striptease-baareja Tallinnassa on kymmenkunta. Ne mainostavat itseään värikkäästi, mutta niissä ei yleensä seksiä voi ostaa.

Ylimääräistä tuloa päivätyön lisäksi

Vaikka Tallinnassa on paljon itsenäisiä prostituoituja, suuri osa on rikollisjärjestöjen otteessa.

Virossa bruttokeskipalkka on 530 euroa kuukaudessa. Tällä monet miehet perustelevat seksin ostamista: he pitävät sitä kehitysapuna, jonka avulla naiset saavat lisää tuloja.

– Siivoan kuusi päivää viikossa. Minulla on sairas lapsi, jota äitini hoitaa silloin kun olen baarissa. Myyn seksiä muutaman kerran kuussa ansaitakseni ylimääräistä. Olen liikkeellä viikonloppuisin, jolloin turistit ovat liikkeellä, kertoo nelikymppinen Ljuba.

Tallinnaan matkustaa vuosittain noin 666 000 suomalaisturistia yöksi. Määrä on noin 54 prosenttia kaupungin kaikista yöturisteista.

Yksi yö, satasia taskuun ja valinnanvaraa riittää

Kierros Tallinnassa alkaa perjantaina kello 19. Viru-hotellin yhteyteen rakennetun suomalaisen Amarillo-ravintolan kahvilassa istuu Merike, nelikymppinen hiljainen nainen. Hän lähtisi mukaan 60 eurolla.

Hieman ennen kello yhdeksää Raatihuoneentorilla sijaitsevassa irkkubaari Molly Malone´sissa on meno päällä. Tallinnassa asuvat britit ja viikonlopuksi halpalennoilla kaupunkiin lentäneet maanmiehet juovat halpaa olutta.

Ravintolassa istuu useita naiskaveruksia. He ovat siellä iskemässä ulkomaalaista miestä, tai vielä useammin myymässä seksiä. Naisten ikähaarukka on parikymppisestä nelivitosiin.

Naiset ovat kuin nukkeja, skannaten ympäristöään alati.

Mollysta matka jatkuu Viru-hotellin yökerhoon, Amigoon. Paikalla on lähinnä turisteja ja paikallisia naisia, jotka ovat 30-50-vuotiaita. Pitkät katsekontaktit ja ujot hymyt, lopulta suoranaiset kutsut, paljastavat motiivit. Hintapyyntö on satanen. Jos ei nyt kiinnosta, puhelinnumeron saa pyynnöstä.

Ravintolan ”oikeille” naisasiakkaille tilanne on kiusallinen. Useampi joutuu vastaamaan kielteisesti humaltuneiden miesasiakkaiden suorasukaisiin hintapyyntöihin.

Viru-hotellin yökerhosta matka jatkuu juomaan kahvit vuorokauden ympäri avoinna olevan baarin ikkunanvieruspöytään.

Ohi kulkevat nuoret naiset tai tytöt viivyttävät katsettaan ikkunassa, jos ikkunapöydässä istuva kiinnostuisi. Lopulta noin 16-vuotias tyttö pysähtyy pirtelömuki kädessään ja nyökkäilee päällään kutsuvasti. Baarin sisällä viereen tulee kolmikymppinen brunette, joka pyytää tarjoamaan juomaa ja kysyy heti tilannetta kartoittaakseen, missä hotellissa vieras yöpyy.

Kahvit on juotu, mutta vielä kestää hetken omaan hotelliin, sillä kymmenen minuutin kävelymatkan aikana kaksi vastaan tullutta naista kutsuvat silmillään keskusteluun ja sanovat: Hello. Do you want to go with me? Only 1000 eesti krooni.

Kari Kauppinen