Kolumnit Uutiset

Talonmiehet takaisin tai ainakin parempi kiinteistönhoito

Koulujen talonmies-vahtimestarit on lähes sukupuuttoon kuollut ammattikunta.

Vahtimestaria pelättiin ja kunnioitettiin. He olivat koulukuria ja turvallisuutta pelkällä olemassaolollaan ylläpitävä voima. Nyt on käynyt ilmi, että heillä oli arvaamattoman arvokas osuutensa myös kunnallisen kiinteistöomaisuuden vartijoina. Vaxihan piti koulun nurkista huolta kuin omistaan.

Kauan eläkööt riuskat talonmiehet ja ihanat siivoojat! He ainakin ymmärsivät, että jos jokin paikka on likainen, se on siivottava.

Nykyään perustetaan työryhmä, joka tilaa kalliin konsultin tekemään selvitystä, jossa todetaan laajaan lähdeaineistoon perustuen ja aiheesta aikaisemmin tehtyihin tieteellisiin tutkimuksiin vedoten, että kyllä ne nurkat on siivottava. Seuraavaksi mietitään mikä monipolvisen ja runsaasti erilaisia päällikköportaita sisältävän laaja-alaisen tilaaja-tuottaja-organisaation taho voisi järjestää asiasta nykyisin voimassa olevien säännösten mukaisen kilpailutuksen, jonka tulosten perusteella päätettäneen, mikä tai kuka voisi harkita huoltomiehen tai siivoojan lähettämistä paikalle.

Ruununmyllyn ala-asteella tarvittiin laaja rakennetekninen kuntotutkimus (sinänsä ansiokas) sen toteamiseen, että koulun ilmanvaihtojärjestelmää ei ole ilmeisesti vuosikausiin puhdistettu.

Kun huomataan, että ilmanvaihtokanavat ja Runskilla muun muassa kosteustasapainosta huolehtiva vesiallas ovat suorastaan saastaisia, niin luulisi, että ensimmäiseksi olisi tulenpalava kiire puhdistustöihin. Jos ilmanvaihto on tehokas, se levittää tehokkaasti myös epäpuhtauksia.

Kuka vastaa laiminlyönnin seurauksista? Luultavasti ei kukaan, koska eihän ketään voi osoittaa suoraan syylliseksikään.

Rakennusvirheet ovat varmaankin pääasiallinen syy homekoulujen syntyyn, mutta järkyttävän paljolta olisi pelastuttu, jos tavallista järjenkäyttöä ei olisi kiinteistönhuollossa ja siivouksessa ulkoistettu.

Pitkin kaupunkia ajelee jatkuvasti toinen toistaan hienommin teipattuja kiinteistöfirmojen, yksityisten ja kunnallisten, pakettiautoja. Väkisin tulee mieleen, että eiväthän nuo millään varsinaisiin töihinsä ehdi, kun jatkuvasti pitää kaahata paikasta toiseen.

Sanokaa, että olen väärässä, ja kaupungin yhteisestä omaisuudesta osataan jo kaikkien karujen kokemusten opettamana huolehtia. Ei nimittäin lohduta edes se, että ympäri maan on kunnissa ihan sama tilanne.

Nyt kun tätä luettaessa kaupungin byrokraattien verenpaine on jo tapissa, on hyvä painottaa tarkennuksena, että Hämeenlinnassa koulujen sisäilmaongelmat on otettu erittäin vakavasti. Tuskin missään asiassa on tartuttu niin rivakasti toimeen kuin väistötilojen hankinnassa ja tarpeellisten kouluremonttien ja uudisrakennusten suunnittelussa.

Ilman kunnossapitoa uusienkin koulujen sisäilma kuhisee pian ties mitä pahoja mikrobeja.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic