Julkaistu: 03.12.2008 14:20

Rahoitustarkastus ennakoi maksuvaikeuksien kasvua

  • Rahoitustarkastuksen kotitalousluottokyselyn mukaan osalla kotitalouksista on huolestuttavan korkea velkarasitus. HäSa ark.
    Rahoitustarkastuksen kotitalousluottokyselyn mukaan osalla kotitalouksista on huolestuttavan korkea velkarasitus. HäSa ark.
Osalla kotitalouksista on huolestuttavan korkea velkarasitus, käy ilmi Rahoitustarkastuksen pankeille tekemästä luottokyselystä. Ratan kyselyn mukaan lähes viidenneksellä kotitalouksista asuntolainan hoitoon menee yli puolet käteen jäävistä tuloista.

Rata kertoi tänään pankeille tehdyn kyselyn tuloksista.

- Kotitalouksista 18 prosentilla yli puolet tuloista menee lainan hoitoon. Osuus on suuri. Se oli meille jonkinlainen yllätys, sanoi Rahoitustarkastuksen apulaisjohtaja Jukka Vesala Helsingissä.

Laina-ajat ovat myös pidentyneet. Yli puolessa myönnetyistä asuntolainoista laina-aika ylittää 21 vuotta. Tällaisessa tilanteessa pelivaraa asuntolainan hoidossa ei ole Vesalan mukaan enää paljon käytössä.

Hoitamattomien asuntolainojen määrä ja osuus on kasvanut, mutta niitä on selvityksen mukaan edelleen melko vähän. Käänne heikompaan on Ratan mukaan kuitenkin tapahtunut. Rahoitustarkastus arvioi, että tämä ennakoi maksuvaikeuksien kasvua.

Asuntolainakantaan suhteutettuna pankkien hoitamattomien luottojen osuus on edelleen suhteellisen alhaisella tasolla.