Julkaistu: 21.11.2006 07:08

Hotellien kova myynti jatkuu Hämeenlinnassa

  • Turkulaista ympäristögeologia Mari Ahlroosia palveli maanantaina Hoterlli Vaakunan vuoropäällikkö Kati Noppari. Juhani Salo/HäSa
    Turkulaista ympäristögeologia Mari Ahlroosia palveli maanantaina Hoterlli Vaakunan vuoropäällikkö Kati Noppari. Juhani Salo/HäSa
Hämeenlinnan matkailun koko vauhti on jatkunut myös kesän jälkeen. Hotellit käyttöasteet ovat valtakunnan keskiarvon tasolle. Hinnat olivat jo elokuussa maan korkeimmat.

Matkailijoiden ja yöpymisten määrä ei ole kasvanut vain Aulangolla, jonne valmistui keväällä kylpylä. Hotelli Vaakunan käyttöaste on noussut toistakymmentä prosenttiyksikköä tavanomaista korkeammaksi.

- Viime vuosi oli meille historian paras. Käyttöaste nousi yli 50 prosentin. Tänä vuonna olemme tähän mennessä vuokranneet 2 500 huonetta enemmän kuin viime vuonna, Hotelli Vaakunan hotellipäällikkö Jouni Kämäri kertoo.

Kämäri odottaa hotellin käyttöasteen nousevan tänä vuonna 58 prosenttiin. Yleensä hotelli on yltänyt vain 40-46 prosentin käyttöasteeseen.

Kämäri pitää hyvää kehitystä monen eri asian tuloksena. Hän mainitsee muun muassa hyvät paketit, S-kortin, Verkatehtaan ja Yhteishyvä-markkinoinnin. Kanta-Hämeen hotelleja on markkinoita yhdistämällä niissä yöpyminen muun muassa Puuhamaahan ja golfiin.

- Kaikilla tavoin Hämeenlinna on saanut lisää kiinnostavuutta. Olemme ehdottoman tyytyväisiä yhteistyöhön. Puhallamme yhteen hiileen, hän toteaa matkailumarkkinoinnista.

Vaikka kylpylä ja monitoimihalli ovat lisänneet nimenomaan Aulangon yöpyjien määrää, on Vaakunakin saanut vieraista osansa.

- Mekin myymme kylpyläpakettia. Olemme saaneet jo 600 asiakasta sillä. Mainostamme yhdessä.

Kämäri kertoo, että hotelli saanut Verkatehtaalta jo kokousvieraita syömään. Verkatehtaan varsinaiset kongressitilat valmistuvat kuitenkin vasta ensi vuonna.

- Verkatehtaan työmaa on lisännyt työyöpymisiä meillä. Yleensä työ- ja vapaa-aikayöpymisten suhde on ollut 50 ja 50. Nyt työmatkailun osuus on 60 prosenttia.

Ensi vuodesta kovat odotukset

Verkatehtaan kongressien odotetaan lisäävän merkittävästi hotellien käyttöä. Kongressivieraita pidetään kaikkien tuottavimpina matkailijoina. Heiltä jää huomattava summa rahaa paikkakunnalle.

Hämeenlinnassa järjestetään ensi vuonna myös asuntomessut.

- Odotukset ensi vuodesta ovat kovat, Kämäri sanoo.

Hämeenlinnan Vaakunalla on 13 huonetta, joista kaikki 15 lukuunottamatta ovat kahden hengen huoneista. Vuodepaikkoja on runsas 200. Hotelli ravintoloineen työllistää kaiken kaikkiaan noin 30 työntekijää.

Aulangolla on lähes 500 vuodepaikka. Kylpylän ja monitoimihallin valmistuminen ovat tuoneet hotelliin 60 uutta työpaikkaa.

- Sama nousu jatkuu ensi vuonna, Aulangon hotellin liiketoiminnasta vastaavan Restelin aluejohtaja Kari Viitamäki sanoo.

Kalleimmat hinnat

Hämeenlinnassa olivat elokuussa jo maan kalleimmat hotellihinnat. Hotellien käyttöaste jää kuitenkin edelleen kauas Helsingistä.

Hotellihuoneen keskihinta nousi Hämeenlinnassa elokuussa 99,12 euroon. Helsingissä hinta jäi 93,85 euroon. Huoneen tilastoidusta hinnasta on vähennetty arvonlisäverot ja aamiainen osuus.

- Bisneksen kannalta hinta on tärkein luku, Restelin aluejohtaja Kari Viitamäki sanoo.

Hämeenlinnan käyttöaste oli tammi-elokuussa 50,4 prosenttia. Se nousi viime vuodesta 10 prosenttiyksikköä. Koko maan käyttöaste oli 51,5 prosenttia.

- Käyttöaste nousee vuoden loppuun mennessä yli valtakunnallisen käyttöasteen, Viitamäki uskoo.

Vaakunassa hotellihuoneen keskihinta on noussut 5 euroa 78 euroon. Hotellipäällikkö Jouni Kämäri kertoo tavoitteeksi, että ensi vuonna keskimääräinen hinta alkaa 8:lla.

Vaakunalla ja Cumuluksella hotellihuoneiden keskimääräiset hinnat ovat huomattavasti Aulankoa ja Vanajanlinnaa alhaisemmat. Aulanko hallitsee tilastoja, sillä Vanajanlinnan päärakennuksessa on vain 34 kahden hengen huonetta tai suitea. (HäSa)