Uutiset

Talouskasvu edellyttää yhä elvytystä

Yhdysvaltain talouskasvu hiipui heinäkuun helteillä. Etenkin teollisuuden hyvä veto heikkeni nopeasti. Samalla historiallisen korkea työttömyys jatkaa edelleen kasvuaan.

Kuluttajien usko oman talouden myönteiseen kehityksen kulkee yhtä jalkaa työttömyyskehityksen kanssa. Amerikkalaisten ostohalut ovatkin merkittävästi heikentyneet.

Kuluttamisen sijaan säästetään, ja mitä enemmän säästetään pahan päivän varalle, sen varmemmin paha päivä tulee. Yhdysvaltain kansantuotteesta yli 70 prosenttia syntyy kotimarkkinoilla. Kuluttajien käytös ratkaiseekin maan talouden suunnan.

Liittovaltio on pumpannut valtavia summia elvytykseen. Lisäpanostuksia on enää vaikea tehdä. Tämä tosiasia ei kuitenkaan vähennä vaatimuksia elvytyksen lisäämisestä.

Myös Yhdysvaltain keskuspankki Fed on pian keinonsa käyttänyt. Ohjauskorkohan huitelee jo nollan tuntumassa.

Ainoa jäljellä oleva keino on ostaa lisää velkakirjoja markkinoilta ja pumpata näin talouteen uusia dollareita. Viimeiseen oljenkorteen ei ole vielä haluttu tarttua.

Rapakontakaisten ekonomistien mielestä kaksoistaantuman mahdollisuus on kasvanut merkittävästi kesän aikana.

Myös Britannian talouskehityksestä kuuluu huolestuttavia uutisia. Kun Britannian tuore koalitiohallitus julisti julkisen talouden tervehdyttämisohjelman, pelästyivät kuluttajat ja markkinoille iski epävarmuus.

Hallitus leikkaa satojatuhansia työpaikkoja julkiselta sektorilta, nostaa veroja ja heikentää etuuksia.

Britannian joutuu painimaan myös inflaatio-ongelman kanssa. Kuluttajahinnat ovat nousseet kolme prosenttia, ja jos hallitus ryhtyy taas elvyttämään, inflaation lähtee laukkaamaan.

Britanniassa puhutaankin nyt siitä, että maata uhkaa korkean inflaation ja matalan talouskasvun kirous. Se taas vahvistaa käsityksiä kaksoistaantuman mahdollisuudesta.

Britannian esimerkki on yksi osoitus siitä, mitä elvytyksen äkkijarrutus saa aikaan. Tätä taustaa vasten Suomen hallituksen päätös jatkaa elvytystä ainakin ensi vuoden tuntuu perustellulta. Näin siitä huolimatta, että muun muassa eduskunnan puhemies ja lama-ajan valtiovarainministeri Sauli Niinistö on moittinut hallitusta valtion holtittomasta velkaantumisesta.

Toistaiseksi hallitus saa hyvän arvosanan. Työllisyys on pysynyt kahdeksan prosentin bkt:n pudotuksesta huolimatta hyvänä. Työllisyystilanne rohkaisee kuluttajien ostamaan ja investoimaan.

Myös teollisuus porskuttaa myötätuulessa. Vienti kirjaa kaksinumeroisia kasvulukuja ja meno vankistuu koko ajan syksyn edetessä. Pitää kuitenkin muistaa, että nykyiselläkin kasvulla kahden vuoden takainen viennin volyymi saavutetaan vasta kolmen vuoden päästä.

Yhdysvaltain talouskehitys lisää ilman muuta epävarmuutta koko maailmantalouteen. Vielä se ei kuitenkaan heijastu euromaihin eikä Suomen teollisuuteen.