Uutiset

Talouskasvu vähentää oleellisesti kotitalouksien velkariskiä

Suomalaisilla kotitalouksilla on runsaasti enemmän tuloihin suhteutettua velkaa kuin 1990-luvun lamavuosina.

Kun kaksi vuosikymmentä sitten kotitalouksilla oli velkaa alle 80 prosenttia vuosittain käytettävissä olevista tuloista, on prosenttiluku nyt 120!

Ei ihme, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) varoitteli ministeriön budjettikokouksen avauspäivänä velkariskistä.

Suomalaisten kotitalouksien tilanne on hyvin kaksinapainen. Yhä enemmän on täysin velattomia perheitä ja sitten niitä, joiden velkaruuvi on kiristetty tappiinsa eli talous ei kestä merkittäviä menojen lisäyksiä tai tulojen pudotuksia.

Veloista 80 prosenttia on 20 prosentilla kotitalouksista. Eli niillä, joilla velkaa on, on sitä pääsääntöisesti paljon. Juuri näille perheille Katainen varoituksensa kohdisti.

Suuret yli 200 000 euron asuntolainat ovat olleet Suomessa mahdollisia vasta tällä vuosikymmenellä, koska laina-ajat on venytetty vuosikymmeniksi ja korot sekä korkomarginaalit ovat ennätysmäisen alhaalla. Uuden asuntolainan on saanut jopa alle kahden prosentin korolla.

Katainen varoitti suuria velkoja ottaneita, että korot nousevat, kun talouskasvu kiihtyy.

1990-luvun kaltaisia yli kymmenen prosentin asuntolainakorkoja ei enää nähdä. Tuolloin maksettiin hirveä hinta koroissa siitä, etteivät markkinat luottaneet Suomen talouteen ja markan arvoon.

Nyt luottamus Suomeen on hyvä ja euro pitää huoleen siitä, ettei valuutan arvo joudu spekulaatioiden kohteeksi. Muutaman prosenttiyksikön koron nousuun pitäisi kuitenkin kaikkien varautua.

Koron nousua paljon suurempi riski asuntovelkaisille on uusi taantuma. Jos nyt vauhtiin lähtenyt talouskasvu hiipuu, työttömyys lisääntyy ja asuntojen hinnat laskevat, voi lainojen hoitaminen muodostua ylivoimaiseksi.

Asunnon myyntikään ei pahimmissa tapauksissa auta, koska laskevilla markkinoilla hinta voi jäädä reippaastikin alle sen, mitä asunnosta on itse aikoinaan maksanut.

Vaikka suomalaisilla onkin nyt asuntovelkaa enemmän kuin koskaan ennen, ei meillä ole samanlaista ongelmaa kuin Yhdysvalloissa. Meillä suurimmat lainat ovat nuorilla maksukykyisillä perheillä.

Yhdysvalloissa asuntolainoja annettiin täysin maksukyvyttömille perheille, koska uskottiin asuntojen hintojen nousun poistavan riskin.

Eli jos lainoja ei kyennyt lyhentämään, myi asunnon pois, maksoi velkansa pankille ja käteen jäi vielä tuhti pino dollareita. Malli toimi niin pitkään, kun hintojen odotettiin nousevan.

Kun valuuttakriisi iski ja usko hintojen noususta hiipui, alkoi rytistä. Pankkien käsissä on miljoonia asuntoja, joita myydään puoleen hintaan. Silti kauppoja syntyy hitaanlaisesti, koska ostajat epäilevät oman taloutensa kestävyyttä. Tilanne kohenee vasta sen jälkeen, kun työttömyys alkaa maassa selkeästi vähentyä.

Päivän lehti

5.4.2020