fbpx
Uutiset

Talouskurimuksen oikaisu edellyttää kovia keinoja

Olipa osuva pääkirjoitus maanantain Hämeen Sanomissa.” Suomen talouden näkymät ovat erittäin surkeat, kansalaisiin on istutettu osin vahingossa ja osin tietoisesti väärää tietoa, valtio on ennestään velkaantunut, mutta julkiseen talouteen on syntynyt pysyvä alijäämä, valtiovarainministeriön raportin mukaan tuo vaje on 5,5 prosenttia bruttokansantuotteesta, OECD arvioi vajeeksi 8 prosenttia.” Vakavaa tekstiä ja valitettavasti ihan totta.

Olen Riihimäen mittakaavassa ja Riihimäki-Hyvinkää akselilla yrittänyt kertoa ja viestittää, mitä pitäisi tehdä tilanteen korjaamiseksi. Toistaiseksi huonolla menestyksellä.

Kesäkuun alussa kirjoitin Hämeen Sanomiin: “Riihimäen kaupungin tilinpäätös vuodelta 2009 oli taas karua luettavaa. Vuosikate on alhainen, tulos selvästi alijäämäinen ja velkamäärä jo lähes 100 miljoonaa euroa. Kun laskemme kahden edellisen vuoden tilinpäätösluvut yhteen, voimme todeta, että tilikausien tulos on 9,8 miljoonaa euroa alijäämäinen ja vuosikate poistoista vain kymmenen prosentin tasoa.”

Kaupungin talouden tervehdyttäminen ja tasapainottaminen on mielestäni mahdollista, mutta vaatii monia kovia toimia. Eräs tavoite on se, että vuosittainen vuosikate on aina vähintään poistojen suuruinen. Riihimäen kaupungin oikeat poistot lienevät nykyään 8 miljoonaa euroa. Vuosikate pitäisi olla siis sen suuruinen. Viime vuonna vuosikate oli vain 1,6 miljoonaa.

Kaikki veronmaksajat osallistuvat jo tänä vuonna näihin talkoisiin noin kahden miljoonan euron osuudella, kun veroprosenttia päätettiin korottaa tälle vuodelle. Loput kuusi miljoonaa euroa syntyisivät siitä, että koko kaupunkiorganisaatio osallistuu talkoisiin vapaaehtoisin palkattomin lomin sekä lomautuksin. Lisäksi palvelujen käyttäjät maksavat keskimäärin viisi prosenttia enemmän palveluistaan sekä että palvelukustannusten korotuspaineita hillitään kaksi prosenttia.

Hämeen Sanomien pääkirjoituksen loppukaneettikin oli kerrassaan mainio: “Helpoin tie olisi, että ongelmat tunnustettaisiin jo nyt ja niihin haettaisiin äänestäjien tuella ratkaisuja, muuten talouden kriisi saattaa paisua koko demokratian kriisiksi.”

Eduskuntavaaleihin on aikaa kahdeksan kuukautta.

Jorma Heikkilä

valtuutettu, maakuntavaltuutettu (kok.)

Riihimäki

Menot