Uutiset

Talousnäkymät kirkastumassa pitkästä aikaa

Niin kansalaisten kuin yritystenkin odotukset lähiaikojen talousnäkymistä ovat kirkastuneet. Kesäkuussa Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton teettämässä tutkimuksessa yritysjohtajat ilmaisivat odotuksensa hyvin myönteisiksi.

Myös kansalaiset ovat taloustilannettaan arvioidessaan positiivisella mielellä. Kotitalouksien ostovoima on kasvanut palkankorotusten ja verohelpostusten myötä ja rahaa jää säästöönkin. Mielialoja on kohentanut myös poikkeuksellisen pitkään poikkeuksellisen alhaalla pysytellyt korkotaso. Se on ylläpitänyt kotitalouksien kysyntää ja rohkaissut suuriin investointeihin, muun muassa asuntokauppoihin.

Teollisuus on pitkään sinnitellyt taantuman kynsissä ja on merkittävää, että nyt tulevaisuudenusko on palaamassa. Vaikeita aikoja on lientänyt kotimarkkinakysyntä, kotitalouksien ostovoima. Nyt vetoapua on tulossa keskeisistä vientimaista, talouden vire on myötäinen koko Länsi-Euroopassa. Myös Venäjältä ja muualtakin Itä-Euroopan maista kuuluu pitkästä aikaa hyviä uutisia ja maan talous on kohentumassa. Eräiden arvovaltaisten arvioiden mukaan Venäjä onkin nousemassa Suomen merkittävimmäksi vientimaaksi.

Noususuhdanne saattaa edelleen vahvistua, jos Irak rauhoittuu vallanvaihdon seurauksena. Öljybarrelin maailmanmarkkinahinnassa on jo pitkään ollut muutaman dollarin terrorismilisä. Kallis öljy ei voitele maailmantalouden rattaita.

Kuitenkin vasta lähikuukaudet osoittavat, onko maailman ja sen myötä Suomen talouden nousu kestävällä perustalla.

Kesälomien jälkeen Suomessa käynnistyvät tulopoliittiset neuvottelut, joissa paalutetaan kansantalouden suuntaviivat pariksi, parhaassa tapauksessa kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

Olisi sääli, jos kotikutoisin kiistoin ja kohtuuttomin palkankorotusvaatein hukataan alkaneen noususuhdanteen hennot nuput. Maltillinen ja pitkäaikainen kokonaisratkaisu palvelisi niin yrityksiä kuin palkansaajiakin.

Myös valtion ja kuntien verotulot olisivat ennustettavissa, mikä loisi pitkäjänteisyyttä julkisten palveluiden rahoittamiselle. Ne ovatkin väestön ikääntyessä ja huoltosuhteen vinoutuessa entistä tärkeämmässä asemassa. Jo viime vuonna työmarkkinoilta poistui enemmän väkeä kuin sinne tuli. Jos maksajat harvenevat liikaa, hyvinvointipalvelut ovat todellisessa vaarassa.

Hallitus on pitänyt syksyn tupopöytää varten hihassaan verokortin, ässän, jolla se tiukan paikan tullen ostaa tulosopimuksen. Ansiotulojen verotusta kevennetään, jos ratkaisu syntyy ja se pysyy kohtuuden rajoissa.

Tämä edellyttää muun muassa ay-liikkeen suunnalla uutta asennoitumista. Tuloneuvotteluissa onnistumista ei kannata mitata palkankorotusprosentin suuruudella, lisävapailla tai muilla etuuksilla. Mittareiksi käyvät myös käteen jäävä palkka, veroeuroin rahoitettavien palveluiden saatavuus ja laatu.

Niitä ei ole suoraan luettavissa tilinauhoista, mutta ne ovat hyvin keskeisiä hyvinvoinnin elementtejä.

Hallitus on syksyn tupopöytää varten pitänyt hihassaan verokortin.

Mainos