Kolumnit Uutiset

Talouspuheissa pitäisi käyttää selkokieltä

VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen on räväköittänyt työelämäkeskustelua ehdottamalla, että iäkkään työntekijän palkkaa voitaisiin alentaa, jos hän ei jaksa enää entiseen malliin. Tai jotain sinne päin.

Työntekijäliitot ovat tyrmänneet ehdotukset. Joku oli sitä mieltä, että Vartiaisen pitäisi erota puolueestaan SDP:stä. Mielipiteet ovat kuulemma enemmän työnantajapuolen puheita.

Ensimmäisten palautteiden jälkeen hän on joutunut selittämään sanomisiaan, mutta ei asia ole oikein selväksi tullut.

Vartiainen meni myös sanomaan, että eläkeikärajoja pitäisi nostaa. Siitäkin nousi äänekäs eipäs juupas -keskustelu.

Eivät ne ihan hulluja ajatuksia kuitenkaan ole olleet. Kun oikein maallikkomaisesti mietin, olen tavallaan samaa mieltä Vartiaisen kanssa.

Kyllähän työ iän karttuessa entistä enemmän väsyttää, joten työkyky tosiaan heikkenee. Enää ei yksikertaisesti jaksa niin kuin ennen. Kokemuksen tuoma työn erinomainen laatu puolestaan ei aina korvaa aikaansaatua määrää.

Osa-aikaeläke on erinomainen keino parantaa jaksamista. Tiedän sen melkein vuoden pituisesta kokemuksestani, enkä ole ainoa joka niin sanoo.

Työnantajan palkkarasitus vähenee, kun hän maksaa vain osa-aikaeläkeläisen (tehokkaasta) työajasta. Työntekijän käteen jäävä raha ei kuitenkaan ratkaisevasti pienene, kun työeläkelaitos maksaa eläkepäivistä eläkettä.

Harmillista on, että osa-aikaeläke ei tahdo käydä kaikille työelämän aloille. Syytä olisi selvittää, miten se saataisiin sopimaan esimerkiksi hoito- ja opetusaloille.

Eläkeikiä voidaan nimittäin nostaa vain, jos ihmisten alentunut työkyky otetaan huomioon. Kaikki työelämän osapuolet myöntävät, että jaksaminen ja eläkeiän nosto kulkevat käsi kädessä.

Vartiainen siirtyi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi tämän vuoden huhtikuussa. Sitä ennen hän oli kuusi ja puoli vuotta Ruotsin kansallisen taloustutkimuskeskuksen tutkimusosaston johtaja.

Hän on siis paluumuuttaja, jota suomalaiset tosin hakivat apuun talouden ongelmissa myös Ruotsin aikana.

Suomeen paluunsa jälkeen hänestä on tullut eläkkeelle lähteneen ja professoriksi ryhtyneen Sixten Korkmanin eräänlainen seuraaja julkisuudessa.

Tähän astihan Suomessa on ollut Korkmanin lisäksi vain kaksi ihmistä, joiden asiantuntevuuteen on vedottu talouskysymyksissä: valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas ja Ilmarisen talous- ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander.

Kolmikosta on tullut siitä hyviä mielipideautomaatteja, että he ovat osanneet puhua taloudesta ymmärrettävällä selkokielellä.

Vartiaisella on kielenkäytössään vielä paljon opettelemista, jotta hän saa ajatuksensa kirkastumaan kansalle.

Mies kyllä vaikuttaa oppimiskykyiseltä ja -haluiselta.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic