Kolumnit Uutiset

Taloustaitoa alakoululaisille

Taloustaitoa kuulemma opetetaan ensi vuonna jo alakoululaisille. Loistavaa. Omat lapsenikin pääsevät yhteiskuntaopin ohessa ihmettelemään jo suhteellisen nuorina, voiko ja kannattaako tuhlata jatkuvasti enemmän kuin tienaa.

Nykyisellään taloustaitoa opetetaan vasta peruskouluaan päättäville.

Näissä ostomanian jälkitunnelmissa taloustaitoa voisi opettaa luultavasti monille aikuisillekin. Kunnon kansalaisen perusohjeistus on kaiketi helppo laatia…

Pikavippejä on nykyään tarjolla vähemmän kuin ennen, mutta kyllähän sitä pystyy esimerkiksi luottokorttipinon, pienten maksuohjelmien, lukuisien kuukausisitoumusten ynnä muiden kanssa itsensä liriin saamaan.

Vältä siis näitä, mikäli aiot pitää taloutesi tasapainossa myös tulevaisuudessa.

Tai oikeastaan käytä velkarahaa usein ja runsaasti, jotta euro kiertäisi suomalaisessa yhteiskunnassa, verotuloja kertyisi ja kaikkialle sataisi maallista mannaa.

Ristiriitaisen perusohjeistuksen jälkeen aikuisille ja lapsille pitää tehdä selväksi se, että joidenkin talousgurujen mielestä itseä on typerä velkaannuttaa pitkäaikaisesti, jatkuvasti ja vailla järkevää suunnitelmaa, mutta valtion suorastaan kannattaa toimia näin.

Ja niinhän se itse asiassa tekeekin.

Tästä valtion ottamasta velasta ei ole trendikästä olla huolissaan, koska juuri näiden talousviisaiden mukaan kukaan ei koskaan tule maksamaan sitä takaisin.

Korkokustannuksia taas ei tarvitse huomioida, koska korot pysyvät euroaikana aina alhaisina.

Toisten gurujen mielestä Suomen ja muiden valtioiden tulee laittaa asiansa kuntoon tai sitten sen tekee EU-komissio. Ristiriitaista on.

Entä lapsiperheiden tulot ja menot, onko niitä yksinkertaista panna puntariin? On.

Verottajasetä vie reilun kolmanneksen vuosituloista eli sanotaanko neljän kuukauden palkan. Autoon menee vähintään yhden ja asumiseen ehkä kahden kuukauden palkka.

Lapset tarvitsevat ruokaa, vaatteita, harrastevälineitä, puhelimia rikkoutuneiden tilalle ja sen sellaista: kolmen kuukauden palkka on sitä myöten sileänä. Huonosti harkittuihin joululahjoihin, päällekkäisiin vakuutuksiin, aina korottuviin rikesakkoihin ja muuhun puhtaaseen päättömyyteen menevät sitten loput.

Alakoululaista saattaa taloustaidon tunnilla siis hieman masentaa.

Vastaavasti meillä keski-ikäisillä riittää työmotivaatiota myös ensi vuonna.