fbpx
Uutiset

Talousvaliokunta rustasi ravintolatuet uuteen asentoon – tukipotin loppusumma kasvoi liki kolmanneksen

Kokoomusedustajilta tiukka vastalause: Tuen määrä edelleen liian pieni.
Talousvaliokunnalle annettiin normaalia enemmän vapautta muokata ja parantaa esitystä ravintoloiden tukemisesta, puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) kertoo. Valiokunnan mietintö sisältääkin kolme tärkeätä muutosta. Kuva: Arttu Laitala
Talousvaliokunnalle annettiin normaalia enemmän vapautta muokata ja parantaa esitystä ravintoloiden tukemisesta, puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) kertoo. Valiokunnan mietintö sisältääkin kolme tärkeätä muutosta. Kuva: Arttu Laitala

Eduskunnan talousvaliokunta sai valmiiksi hetki sitten mietintönsä ravintoloiden tukemisesta.

Valiokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) kuvaili, että kyseessä oli poikkeuksellinen lakiesitys hallitukselta, koska se oli valmisteltu hyvin nopeasti.

– Valiokunnalle annettiinkin normaalia enemmän vapautta muokata ja parantaa esitystä.

Niinpä hallituksen alkuperäiseen esitykseen tehtiinkin nippu muutoksia.

Uusi vertailuaika

Vartiaisen mukaan nyt esityksessä on ravintoloille suotuisampi kuukausivertailu.

Valiokunta ehdottaa, että hyvityksen ja tuen enimmäismäärän perusteena olevaa ajanjaksoa laajennetaan siten, että ehdotetun tammi-helmikuun rinnalle tuodaan toinen vaihtoehto, joka on viime vuoden huhti-toukokuun ajanjakso.

Tällöin ajanjakso osuu paremmin siihen vuodenaikaan, johon rajoitukset ovat nyt kohdistuneet.

Idea on, että tukea myöntävä viranomainen valitsee näistä vertailulukemista edullisemman vaihtoehdon ravintolayrityksille viran puolesta.

Lisää rahaa

Talousvaliokunta ehdottaa myös säädöstä täydennettäväksi siten, että siinä huomioitaisiin ne ravintola-alan yrittäjät, joiden käytössä oleva työvoima hankitaan ostopalveluina.

Yksi tärkeä valiokunnan esittämä muutos käsittelee hyvityksen ja muiden tukien yhteensovittamista.

– Business Finland on myöntänyt aika monelle ravintola-alan yritykselle tukea, jotka ovat periaatteessa olleet innovaatioihin, mutta varsinkin alkuvaiheessa niitä on voitu käyttää yleisemmin, Vartiainen jatkaa.

Valiokunta katsoo mietinnössään, että ravintoloiden hyvitystukea ei automaattisesti leikata Business Finlandin tai ely-keskuksilta saatujen tukien takia, sillä tukien kohde on erilainen.

Tukien yhteensovittamista esitetään tehtäväksi tukipäätösten ja niiden maksuunpanon yhteydessä.

– Business Finland on myöntänyt aika monelle ravintola-alan yritykselle tukea, jotka ovat periaatteessa olleet innovaatioihin, mutta varsinkin alkuvaiheessa niitä on voitu käyttää yleisemmin, Vartiainen jatkaa.

Leikkuria ei tule nyt lainkaan, mutta toimeenpanevalla viranomaisella on velvollisuus selvittää, ettei tuissa ole päällekkäisyyksiä.

Kolmannes lisää

Hallituksen alkuperäisessä esityksessä tukipotti oli 123 miljoonaa euroa. Tuesta 40 miljoonaa euroa on niin sanottua työllistämistukea ja noin 83 miljoonaa euroa on tappioiden hyvittämistä.

Nyt potti kasvaa, sillä valiokunta esittää, että vertailukuukausien rukkaus vaatii 40 miljoonaa euroa ja vuokratyövoimaa koskeva lisäys kahdeksan miljoonaa euroa lisää.

Näin ollen kokonaissumma kohoaa 171 miljoonaan euroon.

Vartiainen kuvailee, että mietinnön päälinjat saatiin kasaan yksimielisesti, mutta silti siihen liittyy kaksi vastalausetta. Ne ovat perussuomalaisten ja kokoomuksen edustajilta.

Rutkasti lisää

Kokoomuksen vastalauseen takana on myös puheenjohtaja Vartiainen.

Kokoomusväki katsoo, että hyvitys on riittämätön suhteessa toteutuneisiin kuluihin, ravintoloiden sulkuun sekä ravintola-alan tukalaan tilanteeseen ylipäätään.

– Hallituksen linja korvata vain viisitoista prosenttia myynnin tiputuksesta ei vastaa kuin keskimäärin puolta ravintoloiden joustamattomista juoksevista kustannuksista, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

Hän sanoo pelkäävänsä, että pian nähdään konkursseja ja työttömyyttä, jos korvausprosenttia ja määrärahaa ei koroteta.

– Kohtuullinen korvaustaso olisi ollut 25 prosentin luokkaa. Tämä tarkoittaisi ravintolatuen nostamista hallituksen 123 miljoonasta noin 300 miljoonaan euroon.

Kokoomusedustajien mielestä talousvaliokunta ei ota mietinnössään riittävästi huomioon perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Perustuslakivaliokunta on todennut, etteivät hallituksen esittämä malli ja tuen määrä ole perusoikeusmyönteinen vaihtoehto.

Hallituksessa esittämässä mallissa hyvitysosuus putoaa 15 prosentista viiteen prosenttiin miljoonan euron liikevaihdon kohdalla.

Kokoomusedustajien mukaan on käynyt ilmi, ettei tällaista etua, saati suurten yritysten neuvotteluvoimaa ole kuin vähän.

– Kun liiketoiminta kasvaa, niin kiinteät yksikkökustannukset eivät paljon pienene. Liikevaihdon suuruus johtuu ravintola-alalla toimipaikkojen lukumäärästä erikokoisten ravintolayritysten ansaintayhtälön ollessa sama, Vartiainen selventää.

Menot