Kolumnit Uutiset

Taloyhtiöiden yhtiökokouksiin voisi myös valmistautua

Lähikuukausina lähes kaikissa Suomen taloyhtiöissä pidetään yhtiökokoukset.

Keskimääräisessä kokouksessa isännöitsijän harmaantuminen etenee harppauksella, joutavien asioiden puimiseen käytetään paljon aikaa ja energiaa, tärkeät asiat joko jätetään päättämättä tai sivuutetaan olankohautuksella. Kaiken kaikkiaan tyhmyys tiivistyy.

Pääasiassa tämä johtuu siitä, etteivät osakkaat vaivaudu ottamaan asioista selvää eivätkä yhtiöiden hallitukset joko viitsi tai osaa tiedottaa ajoissa ja tarpeeksi.

Kuitenkin yhtiökokouksissa hyväksytään taloyhtiön remonttien, huoltojen ja muiden töiden viisivuotissuunnitelma ja päätetään kenties hyvin suurista rahoista.

Talot vanhenevat ja rakenteilla on oma käyttöikänsä, jonka jälkeen ne on uusittava tai huollettava. Tämä tietenkin maksaa, mutta yleensä maksuhalukkuus puuttuu.

Moni ajattelee, että kun olen kerran ostanut osakkeen, sen pitäisi pysyä kunnossa ikuisesti ilman lisäkustannuksia. Joillekin on käynyt niin, että rahat riittävät juuri ja juuri lainojen lyhentämiseen, yhtiövastikkeeseen ja elämiseen, mutta pelivaraa ei ole yhtään. Silloin pienehkökin asumiskustannusten kasvu kaataa talouden.

Tämän takia, tai silkkaa nuukuuttaan, kokouksissa lähes poikkeuksetta on niitä, jotka vastustavat kaikenlaisia investointeja. Vuotavan vesijohdon paikkaaminen menee juuri läpi, mutta loppuun kuluneen putkiston uusiminen tai edes uusimisen suunnittelu ei.

Valtava määrä etenkin kerrostaloja on tullut peruskorjausikään. Jos remontteja lykätään ja lykätään, hinta nousee ja vahinkojen todennäköisyys kasvaa. Työt myös kasaantuvat siten, että syntyy remonttifirmojen markkinat, ja taloyhtiöistä tulee lypsylehmiä. Samalla työn jälki todennäköisesti heikkenee.

Paljon aikaa ja vaivaa tuhraantuu siihenkin, että kumminkaiman kaverilta kuultu väittämä on muuttunut jonkun asukkaan mielessä kiveen hakatuksi totuudeksi, josta sitten intetään.

Viisaampaa olisi luottaa asiantuntijoihin. Heidän neuvonsa ja tarkastus- tai tutkimuskäyntinsä eivät ole ilmaisia, mutta useimmiten säästävät taloyhtiön rahaa. Kerralla oikein tehty remontti on taatusti fiksumpi ratkaisu kuin mutu-tiedolla tehty ja jälkeenpäin kalliilla korjattu.

Niissä yhtiökokouksissakin voisi ensin kuunnella, mitä isännöitsijä ja hallitus esittävät, ja vasta sitten kysyä sitä, mitä ei ymmärtänyt. Kaikkien aikaa ja hermoja säästää, jos vaivautuu tutustumaan esityslistaan ja sen liitteinä oleviin papereihin etukäteen ja kysymään tarpeelliset kysymykset jo ennen kokousta.

Toisaalta asioiden hoitoa haittaa myös asukkaiden passiivisuus. Ei tulla kokouksiin eikä suostuta mihinkään tehtäviin, kuten hallitukseen.

Jos oman omaisuuden hoito ei kiinnosta, ei kannata paljon narista niiden toimista, jotka jotain viitsivät tehdä.