Uutiset

Talvi aiheutti ennätykselliset routavauriot

Aurinkoiset kevätpäivät ovat houkutelleet muun muassa Leila Salmisen kaivamaan rullaluistimet talvivaraston nurkasta. Tutulla reitillä Herniäistenniemen, Parolan keskustan ja Tiiriön alueella on kuitenkin monta vaaran paikkaa.

– Isoja railoja on paikattu kevyen liikenteen väylillä soralla. Kyllä siinä luistin lähtee lentoon, kun kivi siihen osuu, lähes päivittäin rullaluisteleva Salminen kertoo.

Hattulan kevytväylien kunnossapito on jakautunut kunnan ja valtion välille. Hattulan kunnan vastuulla on pääosin Parolan keskustan kevytväylät, kun taas YIT:n huoltovastuulla on muun muassa Pälkäneentien kevytväylä.

YIT:n työmaapäällikkö Jukka Anttilan mukaan ensiapua routavaurioille on annettu jo huhtikuun alusta lähtien. Railoja on paikattu Ely-keskuksen ohjeiden mukaisesti väliaikaisesti kivituhkalla ja öljysoralla. Varsinaisia korjaustöitä ei voida aloittaa ilman Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen rahoitusta.

– Osa railoista varmasti supistuu, kun kevät etenee, mutta itse ongelma ei sillä poistu. Routavauriot täytyy joka tapauksessa jossain kohtaa korjata kunnolla, Anttila sanoo.

Routavauriot ovat tänä keväänä olleet maanlaajuinen ongelma.

Turvallisuus huolettaa

Railo tiessä on aina liikenneturvallisuusriski. Routavaurioiden väliaikaispaikat estävät esimerkiksi polkupyörän renkaan uppoamisen railoon.

Kivituhkapaikoissa on kuitenkin myös huonot puolensa. Vaikka talven hiekoitushiekat on harjattu pois jo huhtikuun alussa, leviää kivituhka railoista kevytväylille hidastaen esimerkiksi rullaluistelijoiden menoa.

Salmisen mukaan Pälkäneentie ympäristöineen on erittäin suosittu urheilureitti. Myös monien Hurttalan koulun oppilaiden koulumatka kulkee Pälkäneentien kevytväylää pitkin. Alakouluikäisten äitinä Salmista huolestuttaa routavaurioiden runnomien kevytväylien turvallisuus.

Ainakin tulevan kesän ajan Pälkäneentien kevytväylillä liikkujat saavat väistellä kivituhkapaikkoja, sillä Uudenmaan Ely-keskus ei ole budjetoinut rahaa Hattulan kevytväylien kunnostamiseen.

– Aina niitä routavaurioita kevytväylille tulee, ja niiden korjaukseen investoimme. Nyt ei vain sattunut rahaa sinne nurkille, Uudenmaan Ely-keskuksen rakennusmestari Matti Hämäläinen sanoo.

YIT:n Jukka Anttilan mukaan pitkä korjaustöiden lykkäys saattaa heikentää teiden rakenteita. Hattulan kevytväylillä ei väylien rakenteissa kuitenkaan hänen mukaansa ole vielä hätää, vaikka korjaustöitä ei päästäkään aloittamaan tänä kesänä. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020