Uutiset

Talvi yllättää autoilijat ja digi-tv katsojat

Hyvää digiviikkoa vaan kaikille! Kai tiesittekin, että tällä viikolla meitä kaikkia valistetaan pontevasti suuresta tv-uudistuksesta, sillä analogisten tv-lähetysten loppumiseen on enää 201 yötä.

Tai enää ja enää. Eihän tämä ihan kertarysäyksenä tule, vaikka siltä ehkä tuntuu. Vanhentuneen analogisen verkon korvaamista uudella on meillä yhdessä muiden Euroopan maiden kanssa valmisteltu yli 10 vuotta.

Verkon rakentaminen aloitettiin 1999, ja digilähetykset alkoivat 27.8.2001 eli viisi ja puoli vuotta sitten.

Kuvaavaa koko hankkeelle on, että ensimmäiset digisovittimet tulivat tuolloin myyntiin vasta saman vuoden marraskuussa.

Siitäkin on jo kolme vuotta, kun hallitus päätti, että analogiset lähetykset loppuvat tämän vuoden elokuun lopussa.

Tärkeän hetken lähestyessä digiaikaan liittyvää tutkimustietoa valmistuu liukuhihnalta.

Liikenne- ja viestintäministeriön teettämän tutkimuksen mukaan vain aniharva suomalainen on onnistunut kokonaan välttymään siltä tiedolta, että digi-tv on tulossa. Ja olisiko osa heistäkin vain kiusallaan väittänyt tutkijoille niin.

Toisen tuoreen tutkimuksen mukaan tammikuuhun mennessä digisovitin oli hankittu 61 prosenttiin suomalaisista tv-talouksista.

Tutkimuksen mukaan antennitaloudet ovat olleet ahkerampia, kolme neljästä antennitaloudesta on jo siirtynyt digiaikaan. Kaapelitalouksista sen sijaan vasta alle puolet on hankkinut digisovittimen.

Siihen nähden, millaisessa hetteikössä sovittimen ostaja joutuu rämpimään ja millaisia teknisiä ongelmia laitteissa on ollut, lukemat ovat yllättävänkin korkeat.

Esimerkiksi kaapelitalouksiin on edelleen tarjolla vain muutama integroitu digivastaanottoon soveltuva tv-malli, eikä lisää ilmeisesti ole tulossa.

Parhaalla tahdollakaan ei voi sanoa, että asiassa olisi edetty käyttäjien ehdoilla. Laitevalmistajat ovat määräneet tahdin.

Omat kokemukset digi-tv:stä ovat hyvin kaksijakoiset. Laajakaistan kylkiäisenä saadun yksinkertaisen boksin asentaminen vaati kohtuuttoman paljon aikaa, hermoja ja pieleen menneitä yrityksiä. Ilman kolmikymppistä työkaveria se ei olisi onnistunut lopulta ollenkaan.

Toisaalta digikanavien anti on ainakin välillä ilahduttanut kovasti. Ylen Teemalta tulee ihania italolänkkäreitä, hienoja tv-teatterin uusintoja, konserttitaltiointeja ja tiukkoja dokumentteja.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen arveli taannoin Hämeen Sanomien haastattelussa, että kaikesta hoputtamisesta huolimatta ihmiset toimivat digi-tv:n kanssa samoin kuin autojen renkaanvaihdossa: vaikka määräaika on tiedossa, iso osa toimii vasta sitten, kun on ihan pakko.

Talvi yllättää autoilijat ja digi-tv katsojat. Toivottavasti kauppiaat, asentajat ja nuoret työkaverit ovat varautuneet mylläkkään.

sari.oksala@hameensanomat.fi

Päivän lehti

28.1.2020