Uutiset

Talviaikaan siirtyminen vähentää peltikolareita

Kellojen siirtäminen takaisin talviaikaan eli oikeaan aikaan ei tee aamuista helpompia. Se on kuitenkin kesäaikaan siirtymistä paljon armollisempaa.

Suomessa siirrytään keväisin kesäaikaan, jolloin kelloja käännetään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina tuntia eteenpäin.

Tuolloin aamut muuttuvat pimeämmiksi ja illat valoisammiksi. Tunnin tuoman muutoksen huomaavat etenkin Etelä-Suomessa asuvat.

Kellojen siirtäminen takaisin talvi-, eli oikeaan aikaan ei tee aikaisin töihin tai kouluun lähtevien aamuista helpompaa. Lokakuun loppuun mennessä päivän valoisa aika on ehtinyt Helsinginkin leveysasteilla kutistua seitsemään tuntiin. Näin ollen lokakuun viimeisenä sunnuntaina, kellojen taaksepäin siirtämisestä huolimatta, aurinko nousee Hämeenlinnassakin vasta kello 7:42 jolloin aamuvirkut taittavat jo työmatkaansa.

Talviaikaan siirtyminen on ihmisen sisäiselle kellolle kesäaikaan hypähtämistä armollisempaa. Aikamuutosten terveysvaikutuksista ei ole juuri tietoa, mutta siitä on näyttöä, että peltikolareiden määrä kasvaa kesäaikaan siirryttäessä ja pienenee syksyllä normaaliaikaan palatessa.

Puolipäivä myöhästyy
Kesäaikana auringon etelässä olo, eli keskipäivän hetki, ajoittuu vasta iltapäivään kello yhden ja puoli kahden välille. Läntisimmässä Suomessa keskipäivän aurinko paistaa vasta likellä kello kahta.

Virallisen ajan ja luonnonmukaisen aurinkoajan ristiriita saattaa häiritä ihmisen käsitystä vuorokaudenaikojen ja kellonaikojen välisestä yhteydestä.

Mikäli ihmisen sisäinen kello on herkkä, on liki kahden tunnin poikkeama haaste sen toiminalle ja saattaa aiheuttaa aikabiologisen rytmihäiriön. Samankaltaisia häiriöitä tulee myös pitkien lentomatkojen jälkeen, sekä kolmivuorossa työskentelevillä. Kirkasvalohoidolla voidaan jätättävä tai edistävä sisäinen kello tahdistaa täsmäämään kellonaikaa ja näin ehkäistä aiheutuneita haittoja, kuten öistä unettomuutta tai päivisin vaivaavaa väsymystä.

Lähde: Kaamoksesta Kesään, Timo Partonen ( Duodecim, 2002)

Suomessa siirrytään sunnuntaina talviaikaan. Lue lisää valosta ja kaamosmasennuksesta sunnuntain Hämeen Sanomista