Uutiset

Talvivaara-kirjailija hyökkää rajusti yhtä journalistia vastaan

Talvivaaran nikkelikaivoksen toimintaan kolmen vuoden ajan keskittynyt vapaa toimittaja ja kirjailija Marko Erola syyttää pitkälti mediaa kaivosyhtiön taloudellisesta alasajosta. Hänen mielestään media on toiminut moraalittomasti ja mennyt Talvivaara-uutisoinnissa pitkälti tarina edellä unohtaen tosiasiat ja ymmärrykset mittasuhteista.

Tänään Talentumin julkaisemassa Kirottu kaivos, totuuden jäljillä Talvivaarassa -kirjassa Erola väittää, että osassa jutuissa on käytetty muun muassa vanhoja lähteitä, paisuteltu ongelmia, käytetty perusteettomia väitteitä ja jätetty monin paikoin kertomatta yhtä selkeästi, mitä yhtiö on tehnyt ympäristöongelmien korjaamiseksi kuin mitä sen ongelmista on uutisoitu.

”On moraalitonta vahingoittaa toisia virheellisellä ja asenteellisella kirjoittelulla joutumatta kantamaan minkäänlaisia seuraamuksia ja vastuusta”, Erola toteaa tuoreessa kirjassaan. Selvästi kaivosyhtiölle empatiaa löytävä Erola yrittää kertoa Talvivaara-tarinan toista puolta ja puhdistaa kaivosyhtiön mainetta.

Talvivaaran tytäryhtiön konkurssipisteeseen ajaneessa tapahtumaketjussa Erola löytää etenkin yhden syntipukin.

”– Talvivaara saa kiittää yhtä ahkeraa toimittajaa”, Erola napauttaa.

Erityisen suuren raparyöpytyksen saa niskaansa kirjan sivuilla Suomen luonnonsuojeluliiton julkaisemaan Suomen Luontoon, Apuun ja blogiinsa ahkerasti Talvivaarasta kirjoittanutta toimittaja Juha Kauppinen, jota Erola syyttää läpi teoksen systemaattisesta mielikuvien vääristämisestä.

Erolan mielestä Kauppinen on vääristellyt esimerkiksi mielikuvia siitä, mitä uraanin talteen ottaminen Talvivaarassa on tarkoittanut sekä kuinka suurista ympäristöongelmista ja ihmisille aiheutuneista terveydellisistä vahingoista Talvivaarassa on ollut todella kyse.

Kauppinen sai Talvivaara-kirjoituksillaan Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon vuonna 2012. Samalla maineensa kanssa vaakalaudalle pääsee kirjassa muun muassa koko tutkivan journalismin ala, lukuisat mediat ja luontoaktivistit.

”Kaivoksen ’ympäristövaikutusten laajuus’ oli Kauppisen mielikuvituksen tuotetta. Hänen suurta ihastusta herättäneet vesinäytteensä eivät paljastaneet yhtikäs mitään, eikä minulle tullut mieleen yhtään hänen esiin nostamaansa kaivosyhtiön tai viranomaisten vakavaa virhettä. Sen hän paljasti, että mittausaseman akku hyytyi, ja sai Kainuun äidit pelkäämään uraania ja kromosomihäiriöitä. Siinä raati oli oikeassa, että Kauppinen oli vienyt isoja medioita kuin kuoriämpäriä.”, Erola toteaa kirjassaan.

Esimerkiksi Kauppisen Long Playlle kirjoittamasta jutusta ”Nopeammin, syvemmälle, tuhoisammin” Erola laskee löytäneensä yli 20 virhettä tai hänen mielestään väärää johtopäätöstä ja perustelematonta väitettä.

”Yhdestä asiasta olin Kauppisen kanssa samaa mieltä, tavallaan: ’Talvivaara jos mikä on malliesimerkki yhtiöstä, jonka julkinen kuva ja todellisuus ovat kaukana toisistaan’.” (LM-HäSa)

 

 

 

Asiasanat