Kolumnit Uutiset

Talvivaara saastuttaa tervettä järkeä

Vapise Suomi, Talvivaara, Jyrki Kataisen (kok.) hallitus ja eduskunta, sillä parisataa mielenosoittajaa kokoontui keskiviikkona parlamenttitalon edessä.

Talvivaaran kaivos kiinni, kuului tuomio.

Suomalaisia on 5,4 miljoonaa, joten mieltään osoitti 0,004 prosenttia kansasta. Sadan ihmisen joukosta paikalla oli yhden ihmisen pikkuvarvas.

Pitäisi arvioida, painaako pikkuvarvas niin paljon, että kaivos on suljettava.

Mielenosoitukset ovat median erityisessä suojeluksessa. Ehkä olisi aika kysyä miksi, koska kansan tahto ilmaistaan demokratiassa vaaleilla eikä pienen joukon iskulauseilla.

Talvivaarasta kehittyi outo keskustelu keskiviikkona Ylen A-studiossa, jossa paikalla oli myös ministeri Heidi Hautala (vihr.). Valtio on kaivosyhtiön vähemmistöosakas ja valtionomistus on Hautalan heiniä.

Puheissa jauhettiin kummaa kysymystä: miksi Talvivaaran kaivoksen perustaja, suurin omistaja ja kaivosyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Perä pakenee vastuuta.

Pöydälle nostettiin järjetön kysymys, koska Perä ei voi vastuuta paeta.

Hetken päästä selvisi, mitä toimittaja ja Hautala tarkoittivat: Perä ei ole kommentoinut julkisuudessa Talvivaaran jätealtaan vuotoa.

No tietysti, vastuun kantaminen on esiintymistä esiintymistaloudessa. Nuole Ylen mikrofonia ja homma on hoidossa.

Perän vaitonaisuutta – hän astui esiin torstaina – ihmetteli jopa Hautala, vaikka juoksi päiväkausia mediaa karkuun. Ei hänkään esiintynyt eli kantanut vastuuta.

Koko Talvivaaran tapauksesta on tekemällä tehty sotku. Median tuutit syytävät sekalaista tietoa otsikot kirkuen. Seuraavaksi jeesustellaan, kun kansa on hämmentynyt!

Jätevuoto hautasi suhteellisuudentajun.

Itse asia on hyvin yksinkertainen. Talvivaaraa koettelee ympäristöonnettomuus ja tärkeintä on tehdä kaikki mahdollinen tuhojen torjumiseksi.

Tässä työssä huutelusta eduskuntatalon edessä ei ole apua.

Mitä tapahtui, miksi ja kuka on syyllinen? Näihin kysymyksiin ei ole saatavissa nopeita vastauksia vaikka niitä kuinka toistettaisiin.

Vaan eipä hätää, koska asumme Suomessa, lakiuskon luvatussa valtiossa. Uudet lait tietysti estävät uudet onnettomuudet kaivoksissa. Eduskunta töihin.

Järjen valoa keskusteluun toi A-studiossa ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.). Hän korosti, silmissä ehkä ärtymys vilahtaen, ettei kaivoksia pitäisi häätää pois.

Rakentamisessa on tehty virheitä, arveli Vanhanen ja saman myönsi Perä torstaina. Virheitä ei pitäisi tehdä, ne ovat silti ihmisen elämää.

Suomi tarvitsee kaivoksia, siinä Vanhasen sanoma. Ja Kainuu parituhatta työpaikkaa, joiden kohtalosta Hautala ei sanonut sanaakaan.

Kaivosten lähtö nakertaisi hyvinvointia, mikä johtaisi mielenosoituksiin, joissa vaaditaan kaikkea hyvää lapsille ja vanhuksille.

Päivän lehti

2.4.2020