Uutiset

Tämä elokuva laittaa suomalaiselokuvien kärjen uusiksi

Kuluva elokuvavuosi on ollut jälleen kerran kotimaisten elokuvien juhlaa. Tällä hetkellä vuoden 2014 suosituimpien elokuvien kolmen kärkeä täyttävät suomalaiselokuvat Mielensäpahoittaja (414 740 katsojaa), Risto Räppääjä ja liukas Lennart (265 000 katsojaa) ja Kummeli V (178 000 katsojaa), kun vuoden viimeinen kuukausi on alkamaisillaan.

Ylivoimaisesti vuoden katsotuimman elokuvan paikalla on vasta syyskuussa ensi-iltansa saanut Dome Karukosken ohjaama Mielensäpahoittaja. Karukosken alkuperäisenä tavoitteena oli saattaa perheet yhteen yhteisen elokuvakokemuksen ääreen.

Siinä hän arvelee onnistuneensa, sillä elokuva keräsi yleisöä laajalla rintamalla ikään katsomatta.

– Nyt kun maailmassa on kovin kylmät arvot voimassa ja tuntuu, että joka paikasta tulee vain huonoja uutisia, niin ihmiset kaipaavat sitä lämpöä, jota elokuvassa on: Hetken mielenrauhaa. Ja ehkä unelmani perheiden lähentämisestä onnistui? Toivoin aina, että tämä olisi elokuva, jota perheen äidit ja isät veisivät sekä omat vanhempansa että lapsensa katsomaan ja sen jälkeen pizzalle puhumaan, että kuka se Kekkonen olikaan. Tuota yhteisöllisyyttä jotenkin edelleen kaipaa tähän maailmaan, Karukoski toteaa.

2000-luvun suosituin elokuva tehtiin jo yli vuosikymmen sitten

Mielensäpahoittaja on nyt kymmenen viime vuoden toiseksi suosituin kotimainen elokuva. Kovin kaukana ei ole myöskään se että elokuva nousisi ykkössijalle. Ohjaaja pitää hyvin mahdollisena tuon rajapyykin rikkoutumista.

– Meillä on edelleen kymmenentuhatta katsojaa viikossa. Oikeastaan se vaatii sitä, että pienemmillä paikkakunnilla elokuva pysyy teattereissa. Mutta se ei ole minun käsissäni.

On myös mahdollista, että Mielensäpahoittaja vielä viimemetreillä menettäisi vuoden 2014 katsotuimman elokuvan tittelin. 10. joulukuuta ensi-iltaan on vielä tulossa Hobitti-sarjan päätösosa Hobitti – Viiden armeijan taistelu, jonka uskotaan kipuavan vuoden toiseksi katsotuimman elokuvan paikalle. Elokuvasarjan aiemmat osat ovat keränneet 300 000–350 000 katsojaa.

– Se on epätodennäköistä, mutta ei kuitenkaan mahdotonta, että elokuva ehtii kerätä yli 400 000 katsojaa tämän vuoden puolella, toteaa

Reetta Hautamäki Suomen elokuvasäätiöstä.

Koko 2000-luvun katsotuin kotimainen elokuva on yhä Pahat pojat 615 000 katsojalla. Viimeiseen kymmeneen vuoteen mikään elokuvateattereissa esitetty elokuva ei ole vetänyt yhtä paljon katsojia Suomessa kuin vuonna 2003 ensi-iltansa saanut Aleksi Mäkelän ohjaus. (LM-HäSa)