Uutiset

Tämä kaikki on tiedossa Porvoon ampujista – "Vaatteet olivat aina puhtaat, vaikka luulisi, että rakennustöissä tarttuisi pölyä, maalia ja pakkelia"

Lännen Media koosti tiedot veljeksistä, joita epäillään Porvoon poliisiampumisista.
Tässä motellihuoneessa Porvoon poliisiampumisesta epäillyt veljekset majoittuivat kahden kuukauden ajan. Kuva: Mauri Ratilainen
Tässä motellihuoneessa Porvoon poliisiampumisesta epäillyt veljekset majoittuivat kahden kuukauden ajan. Kuva: Mauri Ratilainen

Porvoon ampumisesta epäillyt veljekset on tarkoitus vangita huomenna torstaina.

Ruotsissa ja Suomessa elämänsä viettäneitä veljeksiä epäillään murhan yrityksistä, jotka toisivat asiantuntijan arvion mukaan yli kymmenen vuoden vankilatuomion, jos heidät todetaan syyllisiksi.

Epäillyt ampuivat kahta poliisia kohti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, ja molemmat poliisit haavoittuivat.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan kyse oli poliiseille tarkoitetusta ansasta. Lehden mukaan epäillyt soittivat poliisin paikalle itse.

Lännen Media koosti tiedot, jotka epäillyistä tiedetään tällä hetkellä.

1. Kaksi kuukautta porvoolaisessa motellissa

Ennen lauantain ja sunnuntain välisen yön ampumista veljekset majoittuivat porvoolaisessa Motelli On Linessä noin kahden kuukauden ajan, kertoo motellin omistaja.

Epäillyt ampujat olivat nimettömästi Lännen Medialle puhuneen omistajan mukaan hyvin siistejä, eivätkä esimerkiksi käyttäneet alkoholia. Hän kertoo jutelleensa miesten kanssa “niitä näitä”.

– Nuoria herrasmiehiä, hyvin ystävällisiä, omistaja sanoo.

Epäillyt maksoivat kahden kuukauden majoittumisensa kuukausi kerrallaan ennalta. Keskenään epäillyt puhuivat ruotsia ja suomenkielisten motelliasukkaiden kanssa suomea.

Veljekset noudattivat säännöllistä päivärytmiä. He lähtivät motellilta arkiaamuisin kello 7 aikoihin. He kertoivat tekevänsä remonttitöitä.

Miehet lenkkeilivät useimpina iltoina ja saunoivat usein motellin saunassa.

Sunnuntaina poliisi tutki veljesten käyttämän motellihuoneen. Poliisi meni huoneeseen sisään moottorisahalla.

– Poliisit kävivät sen läpi ja veivät poikien tavarat pois. Minulla on ollut lupa mennä sisään, mutta ei siellä mitään kummempaa ole. Sellainen perussiisti huone, omistaja kuvailee.

Keskiviikkoiltapäivänä poliisi ei ollut vielä ottanut motellinomistajaan yhteyttä siitä, milloin huoneen voi palauttaa entiselleen ja korjata oven.

2. Rikostaustaa Ruotsissa

Lännen Median saamien tietojen perusteella veljeksillä ei ole rikostaustaa Suomessa, mutta vanhempi veli on saanut useita tuomioita Ruotsissa.

Helsingin Sanomat ja Yle kertoivat myöhään keskiviikkoiltana, että vanhempi veljistä on tuomittu Ruotsissa vuonna 2012 virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta tämän ollessa 22-vuotias. HS:n ja Ylen mukaan rikos tapahtui jalkapallohuligaanien yhteydenoton jälkimainingeissa ja virkavallalta karkaamista yrittäneen miehen taltuttamiseen tarvittiin useita poliiseja. Mediat kertovat, että Tukholman käräjäoikeus määräsi miehelle tapahtuneesta 40 päiväsakkoa.

Vuonna 2016 vanhempi veli oli epäiltynä veroihin liittyvistä talousrikoksista, mutta vuoden 2017 aikana häntä koskeva rikostutkinta lopetettiin.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin tietojen mukaan vanhempi veli on saanut Ruotsissa tuomiot muun muassa rattijuopumuksesta, auton ajamisesta ilman ajokorttia sekä pidätyksen vastustamisesta.

Helsingin Sanomille puhunut veljesten tuttava kuvailee vanhempaa veljeä “pikkurikolliseksi”. Haastateltavan mukaan vanhemmalla veljellä on Ruotsissa yhteyksiä rikollisiin piireihin.

3. Veljekset pukeutuivat lähes identtisesti

Motellin omistajan mukaan veljekset pukeutuivat aina vaatteisiin, jotka olivat lähes täysin identtiset.

– He käyttivät merkkivaatteita, jalassa oli yleensä tennistossut, mukanaan he kantoivat täysin samanlaisia olkalaukkuja ja pukeutuivat tavallisesti tummiin paitoihin, omistaja kertoo.

Aamuisin miehet lähtivät motellilta rakennustyövaatteissa, mutta ne olivat omistajan mukaan “yhtä puhtaat lähtiessä ja tullessa”.

– Vaatteet olivat aina puhtaat, vaikka luulisi, että rakennustöissä tarttuisi jotakin pölyä, maalia ja pakkelia.

Motellilla veljeksiä luultiin kaksosiksi yhtenäisten vaatteiden ja samannäköisyyden vuoksi.

– He kulkivat aina kahdestaan ja olivat melkein samannäköisiä, parta ja muut mukaan lukien.

4. Asuinpaikka keskiluokkaisessa Tukholman lähiössä

Ruotsalaisten julkisten osoitetietojen mukaan veljekset ovat kirjoilla Tukholmassa Johanneshovin kaupunginosassa.

Keskustan lähellä sijaitseva Johanneshovin on keskiluokkainen kaupunginosa, joka tunnetaan muun muassa jääkiekkoareena Globenista.

Vanhemman veljen kanssa samassa osoitteessa on kirjoilla veljesten 59-vuotias isä ja tämän puoliso, 53-vuotias nainen, joilla on sama sukunimi kuin epäillyillä.

Nuorempi veli asuu osoitetietojen mukaan samassa kaupunginosassa, vajaan kilometrin päässä toisen epäillyn asunnosta. Nuoremman veljen viranomaisille antamassa osoitteessa sijaitsee seurakunnan rakennus.

Toinen epäillyistä on Ruotsin kansalainen ja toinen on sekä Ruotsin että Suomen kansalainen.

6. Lapsuus Porvoossa

Epäillyt viettivät Helsingin Sanomien mukaan lapsuutensa Porvoossa. He muuttivat Ruotsiin, kun vanhempi veljistä oli kahdeksannella luokalla.

Ruotsiin muuttonsa jälkeen veljekset ovat viettäneet Porvoossa joitakin kesiä.

HS:n haastattelemat veljesten lapsuudentuttavat kuvailevat kaksikkoa “pikkuisen villiksi”.

Kouluaikoina nuoremmalla veljellä oli tapana tehdä näpistyksiä kaupoista, lehden haastattelema lapsuudentuttava kertoo.

Veljeksillä on myös kolmas sisarus.

7. Veljesten isä on kirjoittanut rikollisuudesta

Veljesten isä on kirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa ruotsalaisen poliisin ja suomalaisen ex-rikollisen elämänkerrat.

Omasta nuoruudestaan hän on kirjoittanut elämäkerrallisen teoksen, jossa on läsnä myös suomalaisia rockmuusikoita.

Päivitetty 28.8. kello 22.10. Juttua täydennetty Helsingin Sanomien ja Ylen tiedoilla vanhemman veljen vuonna 2012 saamasta tuomiosta virkavallan vastustamisesta Ruotsissa.

Menot