Kolumnit Uutiset

Tämä on kuulkaas ihan P:stä

Emmekös olekin kaikki hämeenlinnalaiset perin juurin kyllästyneitä siihen yhteen p-alkuiseen sanaan.

Kuljettaja asemoi autonsa asianmukaiselle paikalle, astuu ulos ja jättää autonsa seisomaan, maksulla tai ilman. Niin yksinkertainen asia on pysäköinti.

Paitsi ettei ole. Ei Hämeenlinnassa. Kiekkokaupunki ei ole parkkikiekkokaupunki.

Vapun alla julkaisi Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys Kaupunkiuutisten välissä näyttävän liitteen otsikolla “Nyt on pelissä keskustan elinvoima” ja kysyi: “Missä päätös keskitetystä pysäköinnistä viipyy?”

Hyvä kysymys. Ainakin Hämeen Sanomiin on tihkunut sen verran tietoa, että kyllä se kuuluisa tahtotila on nyt päällänsä. Päätös keskustan pysäköintiratkaisusta on tulossa toukokuussa lautakuntaan.

Viimeinen rähinä käydään sitten juhannuksen jälkeisessä valtuustossa. Toivottavasti viimeinen. P niin kuin päätös. Sitä tässä nyt totisesti kaivataan!

Yhdistyksen liite keskittyi paljolti myös sen idean alasampumiseen, että parkkihallin voisi rakentaa myös kauppakeskus Linnan kortteliin. Teksteissä kerrottiin hämärästi, että tätä on ehdotettu “joissakin puheissa”.

Kärki kohdistuu demareihin. Eivät Linna-vaihtoehtoa muut ole julkisuudessa pohtineet.

Vaikka tästäkin asiasta on saatu puolueiden välinen sota, on vaikea ymmärtää, miten asia olisi ideologinen. Poliittinen se kyllä on, ja niin pitää ollakin.

Päättäjät on valittu poliittisten puolueiden ehdokkaina. Valmistelevat virkamiehet tekevät oman osuutensa. Selvityksistä ei ole pulaa.

Päätösvalta ja -vastuu on poliittisilla luottamushenkilöillä, koska nykyaikaisen kunnallisen päätöksentekomallin mukaisesti etenkin valtuuston tehtävä on tehdä laajat strategiset linjanvedot.

Kyse todella on laajemmasta kaupungin kehittämisen strategiasta, vaikka väännetty on loputtomasti siitäkin, pitäisikö niin sanottu keskitetty pysäköintilaitos rakentaa torin alle vai linja-autoaseman tienoolle vaiko jonnekin muualle.

Halutaanko kaupungin kasvavan? Kuinka paljon? Miten ja mistä? Mitä kasvusta seuraa ja miten myös sen tuomiin ongelmiin vastataan?

Nyt ratkaistaan pitkäaikaista pysäköintiä, ei lyhytaikaisesta asiakaspysäköinnistä. Pysäköintiratkaisu liittyy kaupungin tulevaisuuteen eikä torimaiseman muuttumiseen.

Menot