fbpx
Uutiset

Tämä on mun kohtalo

Hattulalainen Tuula Mäläskä huomaa, että selkä on kipeä. Hän ottaa särkylääkettä ja ajattelee, että kyllä tämä tästä. Alaselkä kuitenkin vihoittelee ja sähköiskun kaltaiset kivut heijastelevat oikeaan jalkaan.

Mäläskä hakeutuu Parolan terveyskeskukseen, jossa todetaan iskiasoireet ja määrätään kipulääkkeet. Seuraavana päivänä kivut kovenevat ja Mäläskä menee taas lääkäriin.

-Tämä toinen lääkäri ei edes tutkinut minua, vaan määräsi pari jumppaliikettä ja vahvempia pillereitä. Kysyin, että miten teen lattialla jumppaliikkeitä, kun en pääse sieltä ylös?

Epikriisissä myös lukee, että Mäläskä tuntee säteilyä vasempaan jalkaan.

-Vasen jalkani on ollut tunnoton jo 30 vuotta. Lääkäri puhuu väärästä jalasta.


Miksi minua ei uskota?

Mäläskän kivut jatkuvat ja ystävä soittaa terveyskeskukseen ja vaati kunnon tutkimuksia. Kahden viikon kuluttua Mäläskä pääsee taas terveyskeskuslääkärin luo. Jälleen määrätään huumaavia kipulääkkeitä.

-Kivut olivat sietämättömiä ja aloin ottaa olutta. Olin pyytänyt päästä magneettikuvaukseen, koska tiesin edellisen kerran kokemuksesta, että samasta asiasta on kyse, mistä kertaalleen minut on jo leikattu vuonna 1985.

Mäläskä kuvailee, että hän oli kuin nurkkaan ahdettu eläin.

-Olin aivan loppuun ajettu. Minua ei otettu tosissaan, vaan määrättiin vain kipulääkettä. Ajattelin jo, että menen Mierolan sillalle, ja hyppään sieltä.


Miksi kaatuisin huvin vuoksi?

Päihderiippuvuudesta kärsivä Mäläskä kuitenkin varaa vielä ajan terveyskeskuksesta. Aika on kolmannelle lääkärille, joka alkaa puhua tukiliiveistä ja kainalosauvoista.

Mäläskä ihmettelee, miksei terveyskeskuslääkäri lähetä häntä erikoislääkärille tai magneettikuvaukseen.

Pari viikkoa myöhemmin Mäläskä hakeutuu jälleen terveyskeskukseen. Nyt vastassa on neljäs lääkäri. Mäläskä kaatuu vastaanotolla kolme kertaa, koska jalat eivät enää kanna. Lääkäri auttaa hänet ylös, ja kirjoittaa epikriisiin, että potilas kaatuu demonstratiivisen oloisesti ja pääsee nopeasti jaloilleen. Hoidoksi määrätään taas lääkkeitä ja neuvotaan hankkimaan uusi tukiliivi.

Seuraavana päivänä Mäläskä herää siihen, että hän on laskenut alleen. Oikea jalka ei kanna ja soitto ensiapuun paljastaa, että nyt on kiire. Ystävä ei saa kuskata Mäläskää sairaalaan, vaan pitää tilata ambulanssi.

Mäläskä kiidätetään suoraan kirurgisen ensiapuun ja pidetään tehotarkkailussa seuraavaan päivään asti, jolloin otetaan magneettikuvat. Niistä ilmenee, että hänellä on välilevyn pullistuma, joka vaatii leikkauksen. Mäläskä leikataan seuraavana päivänä, juhannusaattona.


Miksi jossitella enää?

Nyt Mäläskä istuu keittiössään. Nyt hän saa jo istuakin pidempään kuin tunnin.

-Kivut jäivät onneksi sairaalaan.

Mäläskä on kuitenkin katkera. Todennäköisesti leikkaus tehtiin liian myöhään. Pian leikkauksen jälkeen Mäläskän pidätyskyky on täysin mennyt. Hän joutuu pitämään vaippoja, koska ei tunne vyötäröstä alaspäin yhtään mitään.

Jatkotutkimuksia on tulossa.

-Joulukuussa tehdään hermokoe ja todennäköisesti minulle leikataan myös avanteet.

Mäläskä kertoo jossitelleensa kerran jos toisenkin.

-Olisiko kunto nyt toinen, jos olisin päässyt magneettikuvaukseen aikaisemmin? Miksi minua ei lähetetty jatkotutkimuksiin, kun sama ongelma on vaivannut jo vuonna 1985 ja silloin minut on leikattu ja sen vuoksi toinen jalka on tunnoton?

Enää hän ei kuitenkaan halua jossitella.

-Tämä on mun kohtalo.

Mäläskä haluaa kertoa kokemuksensa, ettei kenellekään muulle kävisi samalla tavalla. Hän aikoo tehdä asiasta kantelun Aviin sekä tehdä potilasvahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukseen.

Parolan terveyskeskuksen vastaava lääkäri Ilkka Seppänen ei halua kommentoida tapausta millään tavalla. (HäSa)

Menot