fbpx
Uutiset

Mediat: Antti Rinne valmis eroamaan – Näin hallituskriisi etenee: Rinne ja Kulmuni puhuvat nyt keskustan "epäluottamuksesta", Marin lentää Suomeen

Tänään Rinteen on tarkoitus vastata kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen Posti-kiistasta, ja hallituksen luottamuksesta on määrä äänestää keskiviikkona. Iltalehden, Helsingin Sanomien ja Ylen tiedot kuitenkin kertovat, että Rinne jättäisi eronpyyntönsä jo ennen välikysymyskeskustelua.
Media piiritti Antti Rinteen tiistaina.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on valmis eroamaan, kertovat Iltalehden, Helsingin Sanomien ja Ylen tiedot. Mediat kertovat, että pääministeri pyytää tänään eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä jo ennen eduskunnan välikysymyskeskustelua, jonka olisi tarkoitus alkaa tänään kello 14.

HS:n tietojen mukaan Rinne on jo sopinut Niinistön kanssa audienssin Mäntyniemeen.

Ylen lähteiden mukaan Rinne odottaa nyt, että keskusta vaatisi suoraan hänen eroaan. Myös Iltalehti kertoo, että pääministeri ja sdp vaativat keskustalta kirjallisia perusteluita sille, miksi puolue vaatii pääministerin vaihtamista.

Pääministeripuolue sdp:n ja hallituskumppani keskustan välit ovat kiristyneet, kun kuljetaan kohti tiistain välikysymyskeskustelua.

Lue myös: Kanta-Hämeen oppositioedustajat tiukkoina hallituskriisissä – Lulu Ranne: “Pelkkä kuskin vaihto ei auta”

Pääministeri Rinne tapaa parhaillaan keskustan johtoa Valtioneuvoston linnassa. Tapaaminen alkoi kello 9. Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo Twitterissä, että paikalla ovat puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Rinne olisi pakon edessä valmis eroamaan pääministerin tehtävästä ja nostamaan puolueen ensimmäisen varapuheenjohtajan, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd.) pääministeriksi.

Marin kertoi Twitterissä tiistaiaamuna, että hän lentää Brysselistä Suomeen jo aamukoneella “poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen”.

Suomen Kuvalehden mukaan Rinne kertoi maanantaina puoluetovereilleen, että hän jatkaisi sdp:n puheenjohtajana ainakin kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Kello 14 on tarkoitus aloittaa välikysymyskeskustelu, jossa Rinteen on määrä vastata oppositiopuolueiden välikysymykseen hänen toiminnastaan Posti-kohun aikana. Ennen tätä hallituksen pitäisi saada selvyys tilanteeseensa.

Lue myös: Kommentti: Rinne veti iltamyöhällä ässän hihastaan – Kulmunin kakistelu pitkittää hallituskriisiä

Lue myös: SK:n tietojen mukaan Rinne valmis eroamaan, jos pakko – Seuraajasuosikki pääministeriksi Sanna Marin

Keskusta ei ottanut selvää antaa Rinteen eroon

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvosteli myöhään maanantai-iltana sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen kovin sanoin keskustaa, koska puolueen viestintä on epäselvää. Hän vaati keskustalta selvää vastausta siitä, onko puolueella valmiutta jatkaa yhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

–Jos minun viestintääni on haukuttu epäselväksi, keskustalla se on vielä epäselvempää. Haluan oikeusturvanikin takia saada selvän vastauksen kyllä vai ei ja mitkä ovat sen perusteet, Rinne sanoi.

Eilen maanantaina keskusta ilmoitti, että heillä on “henkilöön liittyvää epäluottamusta”. Puolueen puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei kuitenkaan maininnut pääministeri Antti Rinnettä nimeltä tai antanut selvää vastausta siihen, vaatiiko puolue pääministerin eroa.

Hän totesi, että puolue toivoo nykyisen hallituspohjan jatkavan, mutta odottaa sdp:n “vetävän johtopäätökset tästä tilanteesta”.

Rinteen asemaa puitiin maanantaina sekä keskustan eduskuntaryhmän että puoluehallituksen kokouksessa. Puoluehallituksen tiedotteessa kerrotaan, että keskusta toivoo, että sdp tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

MTV Uutiset kertoo, että keskusta olisi kertonut epäluottamuksestaan pääministeri Antti Rinnettä kohtaan jo sunnuntaina hallituspuolueiden viisikon ja eduskuntaryhmien kriisikokouksen jälkeen.

Lisäksi Rinne on MTV:n tietojen mukaan saanut tiedon epäluottamuksesta jo tänään yhdeltä pidetyssä palaverissa eli ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) lentää Suomeen jo aamukoneella. Kuva: Kimmo Penttinen

Rinteella sdp:n puoluehallituksen tuki

Pääministeri Rinne kertoi tilanteesta medialle sen jälkeen, kun hänen asemaansa pääministerinä oli käsitelty sdp:n puoluehallituksen kokouksessa myöhään sunnuntai-iltana. Rinteen mukaan hänellä on puoluehallituksen täysi tuki.

–Tämän päivän puoluehallituksen tuki on täydellinen näissä sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa. On erittäin helppoa olla tällä hetkellä sdp:n puheenjohtaja ja pääministeri.

Myös puoluesihteeri Antton Rönnholm vakuutti, että puoluehallitus seisoo Rinteen tukena

Muut hallituspuolueet ovat olleet vaitonaisempia pääministerin asemasta kuin keskusta.

Vihreät tai vasemmisto eivät ole vielä ottaneet kantaa siihen, luottavatko puolueet pääministeriin. Iltalehden tietojen mukaan vihreät olisivat kuitenkin tukemassa Rinnettä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi maanantaina, että puolue tukee pääministeriä.

Mitä seuraavaksi?

Tänään eri puolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat ennen kello 14 alkavaa välikysymyskeskustelua.

Esimerkiksi pääministeripuolueen sdp:n kansanedustajat ovat olleet tähän asti hiljaa mahdollisesta kritiikistä puolueen puheenjohtajaa kohtaan.

Maanantai-iltana Rinne ei ollut valmis eroamaan, vaan korosti oman puolueensa tukea. Esimerkiksi Ilta-Sanomien haastattelemien nimettömät keskustan kansanedustajat ovat kuitenkin toivoneet, että Rinne ilmoittaisi erostaan jo ennen välikysymyskeskustelua.

Välikysymyskeskustelun on tarkoitus alkaa tänään kello 14. Pääministeri Rinne on sanonut, että hän vastaa oppositiopuolueiden välikysymykseen itse.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymyksessä on kyse valtion omistajaohjauksesta, työmarkkinapolitiikasta ja eduskunnalle annetuista tiedoista. Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta sekin on vaatinut pääministerin eroa.

Hallituksen luottamuksesta on määrä äänestää huomenna keskiviikkona. Jos hallitus ei saa eduskunnan enemmistöä taakseen äänestyksessä, hallitus kaatuu.

Rinteen hallituksella on eduskunnassa 117 kansanedustajan enemmistö. Hallituspuolueet tukevat yleensä hallitusta, mutta ainakin keskustan kohdalla tilanne on nyt epäselvä.

Välikysymys on johtanut hallituksen kaatumiseen viimeksi yli 60 vuotta sitten.

 

Juttua päivitetty 3.12.2019 kello 10.12.

Tie hallituskriisiin

Jupakassa on kyse pääministeri Antti Rinteen (sd.) toiminnasta Posti-kiistassa.

Rinne on sanonut, että Postin hallitus toimi vastoin maan hallituksen kantaa suunnitellessaan pakettilajittelijoiden siirtoa tytäryhtiöön ja halvempaan työehtosopimukseen.

Epäselvyyttä ovat aiheuttaneet muun muassa Rinteen eduskunnassa antamat vastaukset, joita on pidetty ristiriitaisina sen osalta, miten hän ja entinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ovat asiassa toimineet.

Tilanne kärjistyi entisestään perjantaina, kun Postin hallituksen lähetti tiedotteen, jossa se sanoi pitäneensä omistajaohjausta koko ajan tietoisena tilanteesta.

Rinne on puolestaan syyttänyt Postin hallitusta huonosta tiedonkulusta.

Postin ympärillä vellonut kohu johti jo perjantaina Paateron eroon ministerintehtävistä.

Menot