Uutiset

Tämä tiedetään tsunamista nyt: ainakin 222 ihmistä kuollut, yli 834 loukkaantunut ja 28 kadoksissa – toistuvat katastrofit saaneet indonesialaiset pelokkaiksi

Kaatuneet puut ja romahtaneiden talojen osat ovat tukkineet teitä. SPR arvioi, että paikallinen Punainen Risti tulee pyytämään taloudellista tukea. Kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi muistuttaa, että aineellisen tuen lisäksi tarvetta on henkiselle tuelle, koska toistuvat luonnonkatastrofit ovat saaneet indonesialaiset pelokkaiksi.
Tsunami tekee tuhoa Indonesiassa. Kuva: ADI WEDA

Ainakin 222 ihmistä on kuollut, 834 loukkaantunut ja 28 on kadoksissa Indonesian Jaavan ja Sumatran saarilla riehuneen tsunamin seurauksena. Viranomaiset pitävät mahdollisena että uhrien ja loukkaantuneiden määrä kasvaa.

Tähän mennessä tsunami on iskenyt pahiten länsirannikolle Banten provinssiin Jaavalla.

Tsunamin aiheuttajana ovat vedenalaiset maanvyörymät, jotka Krakatau-tulivuoren purkaus sai aikaiseksi. Tulivuori sijaitsee noin puolivälissä Jaavaa ja Sumatraa. Se on syöksenyt laavaa ja tuhkaa jo kuukausia.

Rannikon asukkaat eivät olleet raportoineet vaaran merkeistä kuten maanjäristyksistä ennen kuin aallot olivat jo kahden metrin korkuiset. Viranomaiset ovat varoittaneet asukkaita ja matkailijoita

Sundasalmen rannikkoalueilla pysymään pois rannoilta. Hyökyvirtauksien vaara on joulupäivään asti. Siksi alueelta jo evakuoitujakin kehotetaan olemaan palaamatta vielä rannikkoalueelle.

Indonesiasta tulleessa tv-materiaalissa näkyy, miten romahtaneiden talojen osat, kaatuneet puut ja kumollaan olevat autot ovat tukkineet teitä. Pelastustyöntekijöillä ja ambulansseilla on vaikeuksia päästä kohteisiin, koska osa teistä on poikki.

 

Vesi vei ulkoilmalavan, jolla bändi oli soittamassa
Vesi vei mukanaan muun muassa ulkoilmalavan, jossa paikallinen rockbändi Seventeen oli juuri esiintymässä. Ainakin bändin basisti ja manageri kuolivat, muut ovat kadoksissa. Tanjung Lesungissa taas kuoli ainakin seitsemän ihmistä ja monet mursivat luitaan, kun valtionyhtiö PLN:n työntekijät olivat kokoontuneet vuoden lopun tapahtumaan.

Joulun ajan tsunamista on Indonesiassa synkät muistot. Vuoden 2004 tapaninpäivän tsunamissa kuoli 226 000 ihmistä 13 maassa, suurin osa eli 120 000 heistä Indonesiassa.

 

Kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi Suomen Punaisesta Rististä kertoo Lännen Medialle, että paikallisella Punaisella Ristillä on alueella noin sata henkilöä avustustöissä. Heidän joukossaan on sekä työntekijöitä että vapaaehtoisia.

Löövi arvioi, että paikallinen Punainen Risti tulee pyytämään ainakin rahallista tukea. Tarvetta on materiaalin avun lisäksi henkiselle tuelle, sillä luonnonkatastrofit ovat toistuvasti koetelleet Indonesiaa. Raju tsunami runteli edellisen kerran syyskuun lopussa Sulawesin aluetta, ja kuolleita oli toistatuhatta.

– Tällainen vaikuttaa ihmisiin psykologisesti siten, että he alkavat pelätä. Siihen tarvitaan apua.

Löövi arvioi sunnuntaina aamupäivällä, ettei uhrimäärä välttämättä nouse enää merkittävästi.
– Tuhoalueille on pääsy, joten kokonaiskuva tilanteesta on melko hyvä.

Juttua on päivitetty klo 11.15. Juttuun on lisätty Suomen Punaisen Ristin kommentit ja muokattu otsikkoa.
Juttua on päivitetty klo 13.15 uhriluvulla ja loukkaantuneiden määrällä

 

Lue myös: Indonesian katastrofin uhrimäärä selviää vasta raivaustöiden edetessä – Yli 700 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Indonesiaan

Lue myös: Ulkoministeriö on listannut useita Indonesiaan liittyviä riskejä – matkailijan varottava maanjäristyksiä, tulvia, tulivuoria ja terroristeja