fbpx
Uutiset

Tämännäköinen jätkä saa kuulla kaikenlaista

Tervakoskelaisen Jude Laineen haastattelu on toimittajalle suoraan sanottuna kiusallinen paikka. Yleensä ihmistä haastatellaan tekemistensä tai sanomistensa takia, mutta tällä kertaa syy on se ilmeisin ja pinnallisin: Juden ulkonäkö.

Onneksi jututettava osoittautuu jututtajaa avarakatseisemmaksi.

– Ei tässä mitään. Nyt varmasti moni saa vastaukset niihin kysymyksiin, mitä on aina miettinyt, muttei ole uskaltanut kysyä. Juu, meikit pestään pois joka ilta ennen kuin mennään nukkumaan, ja niiden tekemiseen menee aikaa viidestä kymmeneen minuuttia. Vuosien kokemus harjaannuttaa, mies hekottelee.

Ensimmäistä kertaa Hämeenlinnan lyseon abi tarttui eye lineriin yläasteikäisenä ja kaikista maailman paikoista juuri koulussa. Kotitaloustunnilla kaveri vetäisi Judelle kajalit silmiin.

– Sehän näytti siistiltä. Sitten aloin improvisoida ja tehdä omaani. Mustaa huulipunaa en enää jaksa oikein käyttää, kun esimerkiksi baarissa sitä saa olla laittamassa jatkuvasti lisää.

Alaluomesta lähtevä musta tuo muotonsa takia mieleen Alice Cooperin perusmeikin, mutta Jenkkilän horror-rock-konkarista ei ole iänkään puolesta Juden esikuvaksi.

– Meikkaaminen alkoi siirtymävaiheessa konemusasta metalliin, mutta sanoisin, että meikkaus ja musiikkimaku ei liity toisiinsa. Yhtä hyvin voisin meikata ja olla hoppari.

Ajattelunvapautta ihan kaikille

Miehet ovat meikanneet kautta vuosituhansien, mutta tämä totuus ei ole vieläkään uponnut kaiken kansan tajuntaan. Pitkään katsominen on Kanta-Hämeessäkin yhä edelleen yleinen tapa.

– Olisi ristiriitaista, jos en kestäisi huomiota. Mutta ei Juden elämän tarkoitus ole herättää sitä huomiota. Ahdasmielisyyteen tottuu, mutta olisi kiva, jos ensin käskettäisiin pesemään meikit pois ja sitten vasta painettaisiin turpaan.

Jude ei lähde baareihin ilman kaveria. “Konfliktitilanteet” pystyy melkein aina välttämään ennakoinnilla, mutta ei kaupunkikierrosta ilman epäsuoraa riidanhaastoa.

– Yksi ihmisen perisynneistä on ahdasmielisyys, enkä ole katkera konservatiivisille ihmisille. Ajattelevat mitä ajattelevat. Jos antaisin muiden muokata itseäni niin enhän silloin enää olisi itseni.

Eniten hermon päälle ottavat ne, jotka ottavat tehtäväkseen kertoa meikkaavalle miehelle syitä ja seurauksia. Ravintolapsykologit näkevät Judessa yliherkän pikkupojan, joka tarvitsee maskin itsensä ja maailman väliin.

– Sen kun elävät siinä valheessa. Jude sanoo heille yleensä sarkastisesti, että kiva että kerroit, kuka mä oon.

Nuoren miehen puhetavasta voisi äkkiseltään vetää johtopäätöksen, että minäkuvassa onkin jotain lievästi vinksallaan. Hän puhuu itsestään luontevasti ja lähes järjestelmällisesti kolmannessa persoonassa.

– Se lähti alunperin päähänpistosta vuosi pari sitten. Mutta Jude on myöhemmin miettinyt, että ihminen on itsekäs, ja asettamalla itsensä itsensä ulkopuolelle pystyy karkottamaan itsekkyyttä.

Tietokoneita ja rumpuja

Juden kasvot saattavat näyttää Hämeen Sanomien lukijoille tutuilta. Ne nähtiin loppuvuodesta armeijan kutsunnoista kertovan jutun yhteydessä. Jude käveli Janakkalan kunnantalolle ehdotuksen kanssa, joissa puollettiin vapautusta asepalvelusta rauhan aikana.

– Ei ne hiostaneet. Kai ne tiesivät sairaskertomusten perusteella, ettei tätä jätkää kannata laittaa inttiin, Jude naureskelee.

Hänelle itselleen vapautuksen anominen palveluksesta on ollut itsestään selvää jo vuosia. Päätös ei perustu elämänkatsomukseen vaan kiinnostuksen puutteeseen.

– En jaksaisi sitä meininkiä. Siellä hitsaisi kiinni. Kokemuksesta tiedän, etten tykkää tulla pompoteltavaksi. Mutta kutsunnoissa armeijan touhu saatiin näyttämään propagandavideolla hienolta. Suhteellisen pehmeillä ja hyväksyttävillä tavoille yritettiin vakuuttaa heikompia mieliä intin hienoudesta.

Jude toivoo pääsevänsä lukion jälkeen opiskelemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon tietotekniikan hard- tai softwarea. Uudet, suuremmat piirit kiehtovat myös musiikkimielessä. Realisti ei siis haaveile pelkästään rumpalinurasta, vaikka tietää noin viiden vuoden soittamisen jälkeen osaavansa jo “jotain”.

– Terva on niin pieni paikka, kolme bändiä, kaikki muusikot varattuja. Tampereella on varmasti aloittelevia bändejä ja irtonaisia muusikoita. Mutta kuinka moni haluaa tutustua tämän näköiseen jätkään… (HäSa)

Menot