Uutiset

Tamminiemen konservointi säilyttää ajan patinan

Puhdistaminen ja värikiinnitys ovat pääasialliset työmenetelmät, janakkalalainen Ukri Oy urakoi Urho Kekkosen museona toimivan Tamminiemen sisätilaremonttia.

-Maalia kuluu vain muutama litra, selvittää Ukrin vaativaa urakkaa konservaattori Elina Järvelä.

Lateksimaalattujen seinäpintojen ja lastulevykalusteiden konservoinnista ei ole vielä paljon kokemusta.

-Värikiinnityksiä on tehty aikaisemmin lähinnä öljy- ja liimaväripintoihin. Meillekin on vielä uutta, millä tavalla lateksi käyttäytyy, kun sitä ja sen alempia maalikerroksia kiinnitetään takaisin seinään ja kattoon. Työkalujamme ovat muun muassa liimaamisessa käytettävät ohuet siveltimet, injektioneulat sekä pienet silitysraudat, Järvelä sanoo.

Ukrin nelihenkinen tiimi – kaksi restauroijaa ja kaksi konservaattoria – tekee neljättä viikkoa tarkkaa työtä. Valmis työn jälki näyttää tavattoman siistiltä, kuin uudelleen maalatulta.

-Haluamme Tamminiemen näyttävän sellaiselta kuin se oli Urho Kekkosen aikana 1970-luvulla. Jotain oleellista muuttuisi, jos maalaisimme sisätilat uudella lateksilla. Tavoitteena on siisti ja hoidettu yleisilme, sanoo Ukrin toimitusjohtaja Seppo Kokkonen.


Saunan tuoksu jää

Tamminiemen sisätilojen seinä- ja kattoremontin lisäksi Ukrin urakka käsittää myös Tamminiemen kuuluisan saunan sisätilojen restauroinnin. Seppo Kokkosen mukaan työmenetelmänä on hienovarainen kuivapuhdistus.

-Tavoitteena on, että saunan tuoksu jäisi ennalleen.

Kokkonen on suomalaisen rakennusentisöinnin pioneereja. Hän sanoo olleensa mukana koko sen ajan, kun rakennusentisöinti on kehittynyt nykyiselleen 1970-luvun lopun lapsenkengistä.

Kokkonen luki Helsingin yliopistossa uskontiedettä, taidehistoriaa, filosofiaa, kansatiedettä, kansanrunoutta ja opiskeli sivussa taideaineita. Kesätöissä hän tutustui kipsikoristeiden tekemiseen. Opinnot vaihtuivat vähitellen veistokoristeiden korjaamiseen ja sitä tietä nykyiseen ammattiin.

Ukri perustettiin osakeyhtiöksi vuonna 1987, kun Kokkonen aloitti ison projektin entisessä Neuvostoliitossa.

-Tällä hetkellä meillä ei ole restaurointikohteita ulkomailla, mutta mahdollisia ne ovat Venäjän suunnalla.

Ukri sai nimensä Seppo Kokkosen pojan mukaan.

-Hienovaraisella nimenvalinnalla halusin korostaa vahvaa kotimaista osaamista, Kokkonen selvittää.


Monessa mukana

Tamminiemen lisäksi Ukri on mukana monessa muussakin projektissa. Presidentinlinnan sisätilojen pintakäsittelytutkimus jatkuu kesällä, kun presidenttipari muuttaa Kultarantaan. Jyväskylän kaupungintalon väritystutkimukset ovat valmistumassa.

Helsingin kasvitieteellisen puutarhan rapattujen seinien korjaaminen jatkuu. Samoin jatkuvat Holiday Club Saimaan kahden suojellun rakennuksen julkisivutyöt.

Stadionin tornissa Ukri kiinnittää irronneita laattoja paikoilleen.

Ukri vastasi Hattulan Pyhän Ristin kirkon julkisivujen vauriokorjauksista, jotka saatiin valmiiksi vuonna 2007. Samana vuonna valmistuivat Janakkalan Wanantaan kartanon julkisivujen rappauskorjaus-, koriste- ja maalaustyöt.

Muina merkittävinä kantahämäläiskohteina Seppo Kokkonen mainitsee Janakkalan puuvanhainkodin julkisivujen ja rungon restaurointityön vuodelta 2008 sekä Jokioisten pappilamuseon tiilijulkisivujen korjaustyön, joka saatiin päätökseen viime vuonna. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic