fbpx

Tän pojan kevätrallatuksia

 

Vuodenkierto vaihtuu kesäkuuksi ja ovet aukaistaan lomailijoille. Pieniä ja suuria läksiäisiä vietellään kesäloman kynnyksellä. Päihin painellaan hattuja ja erilaisia diplomeita jaellaan ammattilaispätevyyden merkiksi. Osa jää vain lomalle, palatakseen syksyllä tai heti kuukauden päästä työskentelypajaansa tai kouluttautumispaikalle. Mitä kaikkea suvi voi tarjotakaan, jos keväästä kesään vaihtumisviikonlopusta selvitään pienin vaurioin. 
 
Kesän edetessä jokainen taajamerkkien rajaama talotihentymä järjestää oman kesätapahtumansa. Osallistuttaminen on tärkeää, sillä pääsytiketit ja rasvapaistokset takaavat talotihentymän yhdistykselle toimintaeuroja. Talvipakkasella niillä varoilla lähdetään porukalla kylpylään. Vähintään jonkinlaiset kisat pitää järjestää, jos ei muuta kulttuuria keksitä. Mitataan kissan naukumisen voimakkuutta, litistellään itikoita tai soitellaan päällä seisoen huuliharppua. Juottokaukalot kuuluvat jokaisen tapahtuman ydinalueeseen. Miksi?
 
Välillä hanat vuotavat yli ja makuukunto iskee juhlijaan. Humalahakuisen hakee poliisi betonimakuukurssille muutamaksi tunniksi. Järjestäjät ovat onneksi hiukan heräilleet ja sulkevat hanoja janoisimmilta. Tämä ei aina auta, sillä omat eväät kulkeutuvat aidattujenkin huvittelupaikkojen sisälle. Pilsnerivesien laskupaikkoja pitää olla riittävästi, etteivät naapuruston porttikongit urealannoitu. Rakon täyttyminen kastelee ajatuksen, joten paikkaa ei katsota ja kirkon seinusta torin vierellä joutuu todistelemaan tätäkin tuskaa.
 
Poliisi ei haluaisi olla ruiskumestari, joka sammuttaa hauskanpidon. Mielellään olisimme hauskanpidon konsultteja. Siksipä ohjeita jaellaan ja koulutuspowerpointteja vilautellaan pitkin talvea. Halutaan taata turvallinen itikkasafari tai rokinsoittelu. Järjestäjiin nämä tarttuvat, mutta milläs vieras saataisiin oppimaan tavoille. Se onkin vielä pitkä kyntämätön sarka. Saataisiinpa muokattua viljavaksi ajattelun pelloksi.
 
Jotkut haluavat olla kylän kovimpia oriita, he vetäisevät päänsä pilveen. Seuraavaksi ahdistuksen aggressiot purkautuvat nyrkkien kautta. Nyrkkisankareiden kättä ei kohoteta voiton merkiksi, vaan kietaistaan rannekihlat ja loput tapahtumista pohditaan käräjillä. Siellä katuvainen mieli palauttelee muistipätkiä. Saattaapa käräjäkivillä poikennut miettiä, miten tämän saisi opiksi muille. Sen minkä kylillä voittaa, käräjillä häviää. Miksi kysyä muilta, oliko hauskaa?
 
Miksei jo etukäteen avattaisi ideafabriikkia? Muutakin kuin kesätapahtuman keksimiseen. Tässä fabriikissa voisi yksin tai yhdessä tehdä mentaaliharjoituksia juhlavieraan olemisen mukavuudesta. Kuviteltaisiin vaaranpaikat ja tehtäisiin niihin korjaavat liikkeet ennakkoon. Eihän aina tarvitse kolauttaa päätä puuhun, jos voi sen väistääkin?
 
Ennakointi omaan ja toisen turvallisuuteen on sallittua näissä kisailuissa, areenalta ei poisteta kuten pikajuoksijaa varaslähdössä. Turvallista ajattelua saa kokeilla kylillä ja kotona. Ja Paavo Cajander todistaa, että Kirkkopuiston kovin jätkä on edelleen Larin-Kyösti.  
 

Menot