fbpx
Uutiset

Tänään hän saapuu

Tänään on se päivä, jota suomalaiset ovat ainakin iltapäivälehtien mukaan pitkään ja hartaasti odottaneet. Hän on täällä tänään.

Siis kaikkien suomalaisten oma vara-Tarja, amerikkalainen talk show -isäntä Conan O´Brien.

Jenkkitähden lentokone laskeutuu Suomeen iltapäivällä heti kolmen jälkeen. Ihan ensimmäiseksi O´Brien on luvannut tavata suomalaiset faninsa, joiden odotetaan saapuvan lentokentän VIP President -rakennuksen eteen.

Mikäli talkkari-isännän syksyn ja talven aikana saamiin suomalaiskortteihin on uskominen, kenttä luultavasti pullistelee suomalaisnuoria. Netissä on jo masinoitu kansanliikettä heiluttamaan banderolleja, joissa lukee: “Welcome to Finland, Jay Leno!”

Kunhan vain ne televisiossa jo nähdyt Conaniksi pukeutuneet turkulaiset älyäisivät tällä kertaa pysyä näkymättömissä.

Ystävänpäivänä se sitten tapahtuu: O´Brien tapaa pilantekonsa kohteen ja kaksoisolentonsa presidentti Tarja Halosen. Amerikkalais-shown18-henkinen kuvausryhmä ikuistaa 20 minuuttia kestävät treffit presidentinlinnassa tiistaina.

Saapa nähdä, uudistaako jenkkijulkimo tapaamisen aikana “kohtuulliset vaatimuksensa” osuudestaan Halosen vaalivoittoon. Mieshän on ilmoittanut muun muassa haluavansa kasvonsa seteleihimme ja Suomen nimen muuttamista Conelandiaksi.

Etukäteen jännittää myös se, miten pitkistä lauseistaan tunnettu Halonen suoriutuu sukkelaliikkeisen ja teräväkielisen jenkin käsittelyssä. Tapaamisessa presidentillämme on luultavasti hyötyä tilannekomiikan tajustaan.

O´Brien-vitsien merkityksestä Suomi-kuvalle voi olla monta mieltä. Toki maa on saanut niiden ansiosta rutkasti julkisuutta. Toisaalta jenkit kuuluvat jo pikku hiljaa kyllästyneen piskuisen maan mainostukseen.

Kaikkihan lähti liikkeelle keväällä 2004, kun mies pilkkasi suomalaisia Conan O´ Brien Hates My Homeland -osiossa. Yllättävästä huomiosta innostuneet suomalaiset äityivät lähettelemään tuotantoyhtiölle satoja postikortteja, ja ohjelman juontaja hämmästeli suosiotaan.

Pian mopo alkoi karata käsistä. Conan äkkäsi näyttävänsä Suomen presidentiltä ja teki tälle kuvitteellisia vaalimainoksia. Ohjelman housebändi sävelsi Haloselle jopa oman vaalilaulun. Lisäksi O´Brien ilkamoi suomalaisten perinneruokien ja historiattomuuden kustannuksella.

Kaikkein mieliinpainuvin tuokio viime ajoilta oli ehkä kuitenkin Suomi-Ruotsi-maaottelu, jossa Nokian matkapuhelin selätti lasersäteellä Ikean kirjahyllyn.

Rakkaalle naapurille kun on aina niin makeaa hihitellä. Onneksi olemme silti kansa, joka osaa ja uskaltaa nauraa myös itselleen.

Harmillista on, että joudumme jännäämään Conanin Suomen-visiitin televisioensi-iltaa maaliskuuhun saakka. Talk show on nimittäin Torinon olympialaisten takia tauolla 28. helmikuuta asti, jonka jälkeen Suomi-jaksot nähdään jenkkilässä.

Tuskin maltan odottaa.

riikka.happonen@hameensanomat.fi

Menot