Uutiset

Tänään laskiaispullilla herkutellaan aivan muuallakin kuin Suomessa – Arvaatko missä maassa?

Laskiaispullat eivät ole vain helmikuista herkkua Pohjoismaissa. Kermakuorrutetut pullat maistuvat myös aivan toisella puolella maapalloa: Laosissa. Paikallisen kahvilaketjun valikoimissa laskiaispullat ovat olleet jo toistakymmentä vuotta, ja perinteiseen tapaan niitä myydään vain helmikuussa.
 
– Myymme laskiaispullia joka vuosi, ja ne ovat erittäin suosittuja. Eniten kuitenkin myymme vuoden aikana suolaisia tuotteita, kuten täytettyjä patonkeja, kertoo leipurikondiittori Sune Wissmar.
 
Wissmarin perustaman Scandinavian Bakeryn valikoimissa on pelkästään vain pohjoismaisia leipomotuotteita, kuten mansikka- ja juustokakkuja, korvapuusteja ja sämpylöitä. Pohjoismaisiin tuotteisiin keskittynyt pieni kahvilaketju poikkeaa hyvin joukosta, sillä ranskalainen ravintola- ja kahvilakulttuuri kukoistaa Laosissa. Maa kuului Ranskan Indokiinaan 1940-luvun loppuun asti.
 
Kun kahvila-leipomo aloitti toimintansa, se oli Laosin ensimmäinen eurooppalainen leipomo.
 
– Olen ollut Laosissa yli 22 vuotta. Vaimoni tuli tänne töihin Ruotsin suurlähetystöön vuonna 1993, ja kun minä olen puolestani leipuri, perustimme hieman vahingossa leipomon syksyllä 1994, Wissmar kertoo.
 
Ensimmäinen liike perustettiin pääkaupunkiin Vientianeen ja toinen kolme vuotta myöhemmin Luang Prabangiin. Vuosien varrella herkuttelemassa on käynyt Wissmarin mukaan useita merkittäviä henkilöitä.
 
– Esimerkiksi Ruotsin entinen pääministeri ja ulkoministeri Carl Bildt kävi seurueineen meidän kahvilassa muutama vuosi sitten.
 
Vuodesta 1963 leipurina toiminut Wissmar on ehtinyt olla kokkina ja leipurina neljällä eri mantereella. Ennen kuin Wissmar muutti Laosiin hän on työskennellyt muun muassa Ruotsissa, Tansaniassa ja Yhdysvalloissa. Nyt Wissmar on jo jäänyt eläkkeelle, ja kahvilaketjun toimintaa jatkaa hänen poikansa. (LM-HäSa)

Asiasanat