Uutiset

Tänään: Lottajärjestön vaiheet näyttelyssä

Hämeenlinnan pääkirjastossa on maanantaista alkaen viikon ajan esillä näyttely, joka kertoo Lotta Svärd -järjestön monialaisesta toiminnasta sota-ajan Suomessa.  Näyttely on Turun Lottamuseon laatima, ja se muistuttaa 70 vuoden takaisesta ajasta, jolloin valtioneuvosto lakkautti järjestön välirauhansopimukseen ja valvontakomission painostukseen perustuen.
 
Lakkautuspäivä oli 23.11.1944, ja lakkautuspäätös koski kaikkiaan 240 000 lottaa ja pikkulottaa. Marraskuussa eri paikkakunnilla järjestetään lukuisia muistotilaisuuksia, kuten Helsingin Vanhassa kirkossa 23. marraskuuta kello 14.
 
Jatkosodassa osaksi puolustusvoimia
Lotta Svärd -järjestö perustettiin maaliskuussa vuonna 1921. Se oli vapaaehtoinen puoluepoliittisesti sitoutumaton naisten maanpuolustusjärjestö. Järjestön jäseneksi pääsi jokainen 17 vuotta täyttänyt nainen, joka halusi noudattaa järjestön sääntöjä ja antoi lottalupauksen.
 
Käytännön lottatoiminta tapahtui jaostoissa, joita olivat muun muassa lääkintä-, muonitus- ja keräysjaosto. Sodan aikana lotat toimivat myös ilmavalvonnassa, radisteina, tekivät säähavaintoja, työskentelivät kaatuneitten evakuointikeskuksessa ja hoitivat valonheittimiä. Kaikki lotat koulutettiin tehtäviinsä siinä jaostossa, jonka toimintaan he halusivat osallistua.
 
Talvisodassa lottia oli noin 90 000, joista komennustehtävissä 25 000. Jatkosodan sytyttyä lottajärjestöstä tuli osa puolustusvoimia. Jatkosodan lopussa lottia oli noin 232 000, joista komennustehtävissä 95 000 lottaa. Talvi- ja jatkosodan aikana 292 lottaa kuoli lottatehtävää suorittaessaan.
 
Hämeenlinnan seudun lottaperinneyhdistyksen jäsenet esittelevät näyttelyä kirjastossa päivittäin parin tunnin ajan, ma ja ti kello 17–19, ke kello 11–13, to ja pe kello 10–12 ja la kello 11–12. (HäSa)
 

Asiasanat