fbpx
Uutiset

Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla todella, todella, todella pitkä

Asetelma on täysin lukossa, sillä osapuolet operoivat kuin eri planeetoilla. Molemmat syyttävät tilanteen pitkittämisestä toisiaan. Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan tukilakoilla ei ole mitään vaikutusta.
PAU uskoo Postin haluavan painaa henkilöstökulut alas. Palta puolestaan moittii työntekijäosapuolta muutosvastaisuudesta. Kuva: Joel Maisalmi
PAU uskoo Postin haluavan painaa henkilöstökulut alas. Palta puolestaan moittii työntekijäosapuolta muutosvastaisuudesta. Kuva: Joel Maisalmi

Jos lakkoneuvotteluista lyötäisiin vetoa, hurja kerroin olisi vaihtoehdolla, jossa postialan työntekijöiden ja työnantajien edustajat astelevat tänään sopimuksen kanssa ulos valtakunnansovittelijan toimistosta.

Sekä työnantajia edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto että työntekijäunioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanovat toivovansa edistymistä mutta myös epäilevänsä sitä vahvasti.

Muusta he eivät yksimielisiä olekaan.

– Viikko sitten torstaina olimme niin kaukana ratkaisusta, että aikamoinen liikahdus pitäisi tapahtua, jotta nyt päästäisiin sopimaan jostakin. Me emme voi tehdä sopimusta, jonka seurauksena palkkoja saatetaan alentaa ja muita työehtoja heikentää, Nieminen painotti Lännen Medialle tiistaina alkuillasta.

Aarto sanoi puolestaan toivovansa, että PAU suostuisi oikeasti neuvottelemaan muutoksista.

– Nyt he lähtevät vain siitä, että vanhassa on pysyttävä.

Posti valmistautunut harkitusti?

Näin ollen lakosta saattaa tulla odotettuakin pitempi.

– Kyllä, mutta se ei johdu meistä. Posti tässä on valmistautunut ja varautunut pitkään lakkoon. He ovat koko syksyn ajan hankkineet vuokratyövoimaa ja alihankintaa erityisesti pakettipuolelle, Heidi Nieminen sanoi.

– Silmämme ovat avautuneet. Postin strategiana näyttää olevan, että heille on yksi lysti esimerkiksi, milloin päiväkannossa olevat lehdet ovat perillä. He tosiaan ajattelevat niin.

Niemisen mukaan PAU:lle kansalaisilta tullut palaute on ollut lakko-olosuhteisiin nähden hämmästyttävän myönteistä.

– Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun. Jopa yrittäjiltä on kuulunut sen suuntaista viestiä, vaikka lakosta on heille todella paljon harmia.

– Meidän väkemme on pienipalkkaista, ja nyt siitä ollaan tekemässä vielä pienipalkkaisempaa. Hyviin osinkoihin ja johdon palkitsemiseen Postilla näyttää kyllä olevan varaa.

Tukilakoilla ei vaikutusta?

Paltan Tuomas Aarton mukaan osapuolet eivät ole pitäneet virallista yhteyttä neuvottelujen välillä, eikä edistysaskelia ole otettu.

Tukilakoilla, joita saattaa tulla lisää, ei ole hänen mielestään mitään merkitystä.

– Ei minun näkökulmastani.

– Ne ovat toki ikäviä. Siksi toivon muiden liittojen nyt hillitsevän itsensä ja antavan meidän neuvotella keskenämme.

Pitkiä lakkoja

Postin kahden viikon lakko olisi alan pisin työtaistelu ainakin kymmeneen vuoteen.

Se ei ole kuitenkaan mitään verrattuna suomalaisten palomiesten lakkoon, joka kesti talvella 1997-1998 yli 12 viikkoa. Myös palomiesten sitä edeltänyt työtaistelu helmi-huhtikuussa 1995 jatkui kauan. Se kesti vajaat 10 viikkoa.

Keskustelu lakkoaseen hyväksyttävyydestä kiihtyi vuonna 1986 seitsemän viikkoa kestäneen virkamieslakon aikana. Lakko lamautti muutamaksi päiväksi jopa tasavallan presidentin kanslian toiminnan.

Pitkä ja vaikutuksiltaan moninainen oli myös Metallin lakko keväällä 1971. Se jatkui lähes seitsemän viikkoa.

Kansainvälisesti yksi pisimmistä lakoista koettiin Chicagossa, jossa Congress Hotelin kaikki työntekijät marssivat ulos vuonna 2003. Lakko päättyi vasta kymmenen vuoden kuluttua 2013.

Britannian kuuluisa kaivoslakko 1984-1985 kesti lähes tasan 12 kuukautta.

Aikaisempina vuosikymmeninä lakot olivat eri maissa yleisiä ja pitkiä.

Yksi erikoisimmista oli englantilaisen Burstonin kylän koululakko. Se alkoi vuonna 1914, kun koululaiset vastustivat opettajiensa erottamista. Lakon katsottiin päättyneen vasta vuonna 1939.

Menot