Uutiset

Tänään: Nukketeatteri leikittelee kohulehtien lööpeillä

Paikallista ja valtakunnallista politiikkaa parodioinut Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri vaihtaa viihteelle. Hannu Räisän ja Antti Kemppaisen käsikirjoittama Oi, maamme julkut nostaa esiin valtakunnan julkkikset ja heitä ympäröivän mediakulttuurin. Esitys antaa vastauksia kansakunnan kannalta elintärkeisiin kysymyksiin: Miksei ex-malli Johanna Takiaisen työnhaku onnistu? Kenen kanssa ex-mäkihyppääjä Matti Ykänen on ollut kaksi viikkoa Ibizalla? Ja miksi unelmien vaimon valinta on Matille niin vaikeaa.
 
– Tyyli on samaa sarjaa kuin edellisetkin parodiamme, mutta nyt keskitymme peilaamaan mediassa tapahtuneita muutoksia ja kohulehditien lööppejä, Räisä kertoo.
 
– Ykäsen ja Takiaisen ympärille kehkeytyy perinteinen rakkaustarina, jonka päätteeksi he saattavat mennä ihan oikeasti naimisiin.
 
Lemmenparin kanssa ongelmia ratkoo koko kansan maalaislääkäri Kiimainenkinen, jonka puhtoinen ulkokuori saattaa kyllä hiukan rapistua matkan varrella. Esityksen roisto on luototon luottotoimittaja Kai Verilä.
 
– Kiminkinen on niin kiltti, lupsakka ja hyväntahtoinen hahmo, että häneen saa helposti luotua suuren kontrastin. Merilän eleitä ja olemusta en ole kovin paljon opiskellut, mutta hänestä tuli melko luontevasti tämän jutun pahis.
 
– Lisäksi mukana ovat juontajina Elovena-tyttö ja Reissumies sekä Duud Sonnit ja Badventures-tähdet Riuku ja Tuna.
 
Politiikka vanhenee
Räisän ja Kemppaisen Tasavallan marionetit -sarjasta on aiemmin nähty esitykset Kummallisvaalit, Pressa sihisi hississä ja Kaboom, jotka tarkastelivat kriittisesti politiikan kenttää. Viime vuoden näytökset olivat kaikki loppuunmyytyjä, mutta ajankohta vaati teeman vaihtamista.
 
– Mietiskelimme hetken verran uutta polittista parodiaa, mutta huomasimme nopeasti, ettei homma oikein syttynyt, Kemppainen sanoo.
 
– Vaalien jälkeen politiikka vanhenee todella nopeasti ja keskustelujen aiheet vaihtuvat niin kovalla vauhdilla, etteivät ihmiset saa niistä otetta.
 
Nukkenäyttelijöinä ovat Räisä, Kemppainen ja Taina Maria Savimäki. Tekijät korostavat, että esityksen hahmot eivät vastaa yksi yhteen todellisia esikuviaan. Ykänen ja Takiainen ovat nuorehkoja ihmisiä, joiden edesottamuksia tarkastellaan enemmän toiveikkaan optimismin kuin vahingonilon kautta.
 
Oi, maamme julkut -parodialle on lyöty lukkoon neljä iltaa Olutravintola Birgerissä 15. marraskuuta alkaen, mutta lisäesityksetkin ovat mahdollisia. Lippujen enakkomyynti on Birgerissä ja Café Hoffissa. Show pysyy marras-joulukuun ajan Hämeenlinna-Helsinki -akselilla, jonka jälkeen sitä markkinoidaan ravintoloihin, klubeille ja pubeihin ympäri Suomea.
 
Oi, maamme julkut pe-la 15.-16.11. ja 29.-30.11. klo 21 Birgerissä.

Asiasanat

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic