Uutiset

Tänään Roctum räjäyttää tietokoneet, huomenna... KAIKEN

Roctumin kotisivuilla on kello käynyt kymmenisen päivää. Yhdeksältä tänä aamuna kellon digitaalit näyttävät: zero hour.

– Tietokoneet räjähtää ja savu nousee! Siinä se on! Täydellinen! sanoo Roctumin laulaja Stunk Man ja pyörittelee käsissään bändin debyyttilevyä Roctumaniaa.

Kello yhdeksän aamulla?

– Silloin aukeavat levykaupat. Jos joku avaa jo kahdeksalta, se pitää levyä tunnin tiskin alla, selittää kitaristi Zikk Brutal.

Asetumme kuulemaan, mitä muuta sanottavaa Stunk Manilla on levystä, jota ”tehtiin vuosi, mutta äänitettiin viikko, Janne Saksan ja Pööki Hallenbergin ohjauksessa.”

– Roctumania tarkoittaa energistä purkausta. Se on meidän oma uskonto. Me uskotaan, että kun planeetat törmäsi yhteen, syntyi Roctum. Me ollaan vaellettu maan päällä koko ajan ja tuotu ihmisille rock´n´roll. Oltiin historian alussa vaikuttava voima, mutta välillä meidät vaiennettiin. 1950-luvulla alettiin taas pikku hiljaa tulla takaisin ja vuonna 2000 oltiin jo päästy maan päälle kertomaan Roctumania-sanomaa. Se kertoo rock´n´rollista ja bailaamisesta. Tällä ei ole mitään tekemistä yläkerran tai alakerran kanssa, me hallitaan keskikertaa, julistaa Stunk Man.

Selvä.

Faneille jo kiitos

Roctum suhtautuu faneihinsa vakavasti. Perusteilla on virallinen faniklubi Roctumaniacs, johon on orkesterin mukaan ilmoittautunut jo ”paljon porukkaa”. Epävirallista fanimyyräntyötä on jo pitkään tehnyt hämeenlinnalainen pienlehti Öskidööl.

– Ne ovat muun muassa levittäneet omatekemiä Roctum-tarroja, kertoo Zikk.

– Auttaneet meitä tosi paljon. Suurkiitos heille, sanoo Stunk Man.

Musikanttien mukaan Hämeenlinna suhtautui bändiin sen alkutaipaleella aika nihkeästi, mutta ymmärryksen määrä on vuosien varrella kasvanut.

– Torstain keikka torilavalla on hämeenlinnalaisille sellainen ilmainen lahja. Jos vaan kelpaa, sanoo Stunk Man.

Kesä on Roctumille täysipäiväistä Roctumia.

– Ainahan me bodataan ja kuntopyöräillään ja syödään salaattia ja otetaan haltuun se, mikä kuuluu meille. Kaikki!

Ja kaikella Stunk Man tarkoittaa todella kaikkea.

– Tangomarkkinatkin kuuluu meille. Mennään kesällä soittamaan sinne. Ihan oikeesti!

Jokaisen kunnon rockbändin tavoin, myös Roctumilla on laatinut maailmanvalloitussuunnitelmia. Ulkomaiden haltuunotto tapahtuu kuitenkin aikaisintaan syksyllä.

– Tehdään ensin rundi Suomessa, mutta sen jälkeen painutaan pellolle. Tai pellolta kaupunkiin, ihan miten päin vaan, sanoo Stunk Man.

Aivopesua ja hypnoosia

Roctum on jo – ilman Tangomarkkinoitakin – maankuulu keikoistaan. Lavalla ei vain soiteta, vaan showataan. Voileipien jakaminen yleisölle liittyi Sandwich-singleen, mutta mitä luvassa, kun bändi nousee lavalle uuden mahtiaskeleen ottaneena, ekalevyn julkaisseena.

– Silloin yleisö näkee suurimman rockspektaakkelin mitä ovat koskaan nähneet. Täysimittainen paketti, joka tunkeutuu korviin ja silmiin ja sydämiin, maalaa Stunk Man.

– Aivopestään ne ostamaan toi meidän levy, lupaa Zikk.

– Joo, lavalle tulee meidän oma hypnotisoija. Kaikki on isompaa ja suurempaa ja parempaa kuin aiemmin. Tulee räjähdys!

Basisti Banana Boy ei tähän haastatteluun ehtinyt ja rumpali The Beast valitsi linjakseen vaitonaisen läsnäolon. Kuten Stunk Man asian ilmaisee: mies ei osaa puhua, mutta piirtäminen onnistuu. Levynkannen kuvitus on pedon kynästä. Mitä miettii taiteilija näinä herkkinä, historiallisina hetkinä?

– Roaargh! (HäSa)

Mainos