fbpx
Uutiset

Tänään: Suomalaisia helmiä ranskaksi

Näyttelijä Irina Björklund on jo pitkään tehnyt uraa myös muusikkona. Lahjakas tähti tarttui ensin sahaan, mutta tuorein aluevaltaus ovat ranskankieliset laulut.

Björklundin toinen ranskankielinen albumi La vie est une fête ilmestyi ystävänpäivänä. Sen varsinainen levynjulkaisukeikka järjestetään tämän viikon lauantaina Helsingissä, mutta jo sitä ennen eli tänään torstaina Björklund yhtyeineen saapuu Hämeenlinnaan Suisto-klubille.

– Olen kuullut Suistosta pelkkää hyvää, ja odotan mielenkiinnolla esiintymistä Hämeenlinnassa, Björklund kertoo puhelimitse Hämeen Sanomille.

Suosikkeja yli kielimuurin

Björklund on säveltänyt paljon omaa musiikkiaan, mutta tuoreella levyllä hän laulaa muiden kappaleita. Idean tähän hän sai säveltäjä Timo Kiiskiseltä, joka tarjosi omaa kappalettaan Björklundille levytettäväksi ranskaksi.

– Siitä tuli sysäys tehdä koko levy samalla tavalla. Suomalaisessa musiikissa on paljon helmiä, joita ei kielimuurin takia tunneta maailmalla. Halusin tehdä edes joitakin niistä tunnetuksi ranskankielisellä alueella. Minulle tuli tekemisen polte, ja silloin aina tietää, että on oikealla asialla, Björklund kertoo.

Suomessa levyn julkaisi Kaiho Republic. Björklund on erityisen mielissään siitä, että levy julkaistaan myös Ranskassa huhtikuun alussa. Siellä sen julkaisee Naïve Records.

Irina Björklund on itse kääntänyt levyn kappaleet ranskaksi, sillä hän osaa kieltä hyvin. Hän on asunut lapsena ja nuorena Ranskassa, ja on hiljattain muuttanut perheineen Los Angelesista eteläiseen Ranskaan.

– Halusin tehdä käännöstyön huolellisesti ja niin, että laulujen sanoma säilyy. Laulut olen valinnut omista suosikeistani, ne ovat kaikki sellaisia, joihin minulla on jonkinlainen tunneside.

Yhdistelmä vanhaa ja uudempaa

Levyn nimikappale on käännös Samuli Putron laulusta Elämä on juhla. Levyllä on sekä vanhaa että uudempaa musiikkia Kärki-Helismaa-tuotannosta Olavi Uusivirtaan.

Mukana on esimerkiksi Erna Tauron Toven Janssonin runoon säveltämä Syyslaulu (L’Automne), Mats Huldénin ja Kauko Röyhkän Lauralle (Pour Laura) sekä Jani Uhleniuksen ja Jarkko Laineen Pilvet karkaa, niin minäkin (Au loin s’envolent les nuages).

– Syyslaulusta olen pitänyt lapsesta lähtien, Olavi Uusivirran Sinisen kukan taas kuulin kerran radiosta ja halusin sen ehdottomasti mukaan levylle.

Levyllä soittaa ranskalaisten studiomuusikoiden lisäksi joukko arvostettuja suomalaisia alan kärkinimiä, kuten Janne Haavisto, Janne Lappalainen, Markus Nordenstreng, Tero Pennanen ja Mikko Mäkelä. He ovat mukana myös Suiston keikalla. (HäSa)

Irina Björklund Suisto-klubilla torstaina 20. helmikuuta. Ennakkotiedoista poiketen keikkaa on aikaistettu hieman, eli se alkaa kello 19.45.

 

 

Asiasanat

Menot