Uutiset

Tänään: Tarja Turusen Sydänten joulu

Sopraano Tarja Turunen on palannut konsertoimaan Suomeen joulukonserttikiertueella. Elokuussa kolmannen rock-albuminsa julkaissut laulajatar tekee tänä jouluna kahdeksan kirkkokonserttia ja saapuu tänä torstaina Hämeenlinnaan.
 
Sopraanoa säestää hänen aikaisemmista konserteistaan tuttu Harus-yhtye, jossa soittavat kitaristi Marzi Nyman, urkuri Kalevi Kiviniemi ja lyömäsoittaja Markku Krohn.
 
Tarja Turunen on opiskellut klassista laulua ja kirkkomusiikkia Kuopion Sibelius-Akatemiassa sekä Karlsruhen musiikkiyliopistossa Saksassa. Hän lauloi Nightwish-yhtyeen solistina vuosina 1996-2005. Bändivuosien jälkeen hän on soolourallaan julkaissut neljä maailmanlaajuisesti menestynyttä sooloalbumia. Soolouransa myötä Turunen on tehnyt uuden kokoonpanonsa kanssa useita kiertueita Euroopassa, Amerikassa sekä Etelä-Amerikassa.
 
Tarjan itsensä ideoima ”Beauty and The Beat”, klassisen musiikin konserttikiertue vuonna 2013 vei hänet lukuisiin Euroopan sekä Etelä-Amerikan maihin. Laulaja on myös nesiintynyt solistina myös mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Suomen Kansallisoopperassa ja omissa kamarimusiikkikonserteissaan ympäri maailmaa.
 
Kalevi Kiviniemi tunnetaan yhtenä maailman arvostetuimmista konserttiurkureista, joka on luonut mittavan uran niin Suomessa kuin maailmallakin. Useasti palkittu Kiviniemi on tehnyt noin 140 levytystä, muun muassa Sibeliuksen koko urkutuotannon. Lahden kansainvälisen urkuviikon johtajana Kiviniemi toimi vuosina 1991-2001. Kansainvälisten arvioiden mukaan Kiviniemi kuuluu aikamme merkittävimpiin muusikoihin.
 
Pori Jazzin Vuoden 2003 taiteilijaksi valittu Marzi Nyman on tullut suomalaisille tutuksi etenkin useiden televisio-ohjelmien muusiikkona ja erityisesti Lenni-Kalle Taipaleen aisaparina. Marzi on soittanut useissa kokoonpanoissa; niin UMO Jazz Orchestrassa, Iiro Rantala New Triossa kuin Nylon Beatissakin.
 
Lyömäsoitintaiteilija Markku Krohn on valmistunut Grazin musiikkikorkeakoulusta. Sinfonia Lahdessa hän on soittanut vuodesta 1983 ja esiintynyt vaihtelevissa kokoonpanoissa ympäri maailmaa.
 
Konserttien tuotosta osa lahjoitetaan Suomen Lähetysseuran Lasten Pankkiin. Tikettien ennakkomyyntipaikat ovat Menolipussa ja Lippupalvelussa sekä Hämeenlinnan Hämeensaaren K-Citymarketissa.
 
Tarja Turunen & Harus, Sydänten joulu to 19.12. klo 19 Hämeenlinnan kirkossa.

Asiasanat