Uutiset

Tänään: Vietä päivä paloasemalla

Päivä Paloasemalla -tapahtumaa vietetään tänään yli 360 VPK:iden ja pelastuslaitosten paloasemalla eri puolilla Suomea. 
 
Koko perheen turvallisuustapahtumiin odotetaan jopa 100 000 vierasta. Tapahtumat ovat osa Paloturvallisuusviikkoa, jonka teemana tänä vuonna on ikäihmisten paloturvallisuus. 
 
Liikaa liesipaloja
Keski-Suomen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Jarkko Jäntti on ilahtunut siitä, että tänä vuonna Päivä Paloasemalla -tapahtumissa yhtenä tehtävärastina on liesipalojen ehkäisy.
 
–  Aivan liikaa on niin sanottuja nakit ja muusi -keikkoja eli tehtäviä, joissa liedelle jäänyt ruoka syttyy tai aiheuttaa savuvahinkoja.
 
Jäntti muistuttaa, että liedet eivät juuri koskaan vikaannu vaan tilanteet syntyvät ihmisten toiminnasta. Toisinaan nakit ja muusi -tapaukset johtavat traagisiin seurauksiin, toisinaan selvitään esimerkiksi rikotulla ovella, kun palokunta joutuu tunkeutumaan asuntoon voimakeinoin.
 
Pekka Tervala Haagan VPK:sta Helsingistä näkee Päivä Paloasemalla -tapahtumat ja turvallisuusviestinnän yleensäkin erittäin mielekkäänä toimintana.
 
– Viestit paloturvallisuudesta otetaan hyvin vastaan. Myös sammutuspeitteet ja palovaroittimet, joita myydään tai toisinaan jaetaan, menevät tarpeeseen. Tärkeää on myös alkusammuttamisen opettaminen. Alkusammuttamalla pystyttäisiin usein sammuttamaan alkanut palo kokonaan tai rajoittamaan huomattavasti vahinkoja.
 
Ikäihmisetkin tapetilla
Päivä Paloasemalla -tapahtumissa yhtenä teemana on ikäihmisten paloturvallisuus.
 
Asemilla vierailevat lapset saavat kotiin viemisiksi Pelasta mummo! -puuhakirjan. Liesiturvallisuuden ja alkusammutuksen lisäksi toimintaradan rasteilla perehdytään paristojen paloturvalliseen kierrättämiseen sekä harjoitellaan palovaroittimen pariston vaihtamista ja tulipalosta poistumista.
 
Tapahtumissa kerrotaan kävijöille myös uudesta, ilmaisesta Kipinä-kännykkäsovelluksesta, jonka avulla voi helposti parantaa kodin paloturvallisuutta. (HäSa)
 
Kaikki tapahtumapaikat: www.paloturvallisuusviikko.fi
 
 

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic