fbpx
Uutiset

Tandem antaa näkövammaiselle vauhdin hurmaa

– Tämän nostaa vaikka yhdellä kädellä, ja vaihteet toimivat kuin ihmisen mieli, hehkuttaa hämeenlinnalainen Reijo Klaasio.

Hän kehuu Yhdysvalloista tuotua, kevytrunkoista tandempyörää, joka on tähän mennessä paras Klaasion ja Teuvo Ylitalon yhteisajokeista. Vertailupohjaa piisaa, sillä kaksikko on pyyhältänyt tandemilla pitkin Pohjoismaita jo 30 vuotta.

– Kun vuonna 1977 aloitimme, kuntopyöräily eli nousukautta. Ensimmäinen pyörä oli niin sanottua vanhaa traktorimallia ja painoi varmaan kolminkertaisesti tähän verrattuna. Sillä painelimme seuraavana vuonna Norjaan melkein kylmiltään, Klaasio nauraa.

– Norjassa myrskysi ja satoi, emmekä päässeet 550 kilometrin pyöräilymatkaa edes puoleenväliin. Se oli meille opintomatka.

Norja on sittemmin ollut yksi kaksikon suosikkimaista. He ovat kiertäneet pyöräilytapahtumia muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa, mutta Norjan jyrkät tiet ovat heidän mieleensä. Edellinen kokemus on viime kesältä.

– Ajoimme 1 117 kilometriä, jotta voisimme ajaa pyörällä kaksi päivää. Jotkut sanovat, ettei tällaisessa ole pienintäkään järkeä, mutta vuoristo antaa paljon. Näkövammainen tuntee ylämäet ja alamäet ja kuulee vuoripurojen solinan, Klaasio pohtii.

17 500:n joukossa ehkä 10 tandemistia

Reijo Klaasio on pyöräilijäkaksikon silmät ja vaihteidenkäyttäjä. Näkövammainen Teuvo Ylitalo puolestaan polkee takaistuimella vauhtia matkaan. 30 vuoden aikana yhteispyöräily on hitsautunut niin saumattomaksi yhteistyöksi, ettei keskustelu ole aina tarpeen.

– Ei esimerkiksi tarvitse kysyä, milloin toinen aikoo vaihtaa toiselle vaihteelle. Sen aavistaa, Ylitalo sanoo.

Klaasiolla ja Ylitalolla on tarinavarastossaan paljon juttuja myrskyistä ja pahoista ylämäistä. Paljon kokemusta on myös hyvistä järjestelyistä.

– Pyörätapahtumat on lähestulkoon aina todella hyvin järjestettyjä. Vätternrundan Ruotsissa on varmasti maailman suurin pyöräilytapahtuma: osallistujia on noin 17 500. Järjestelyt toimivat loistavasti. Matkaan lähdetään 60 pyöräilijän joukkoina 2 minuutin välein.

– On lähes käsittämätöntä, miten hyvin se toimii.

Tandempyöräilijät ovat harvinainen näky niinkin suuressa pyöräilytapahtumassa kuin Vätternrundan. 17 500 pyöräilijän joukossa on hämeenlinnalaisten arvion mukaan kymmenkunta tandemistia.

Toista etupolkijaa kaivataan

Ylitalon kaivoi tandemin tänä keväänä ensi kertaa esiin maaliskuun lämpimän jakson aikana. Kun jakso loppui, tandem palasi varastoon. Nyt miehet taas aloittelevat kevään treenejä. Tähtäimessä on Ruotsin-reissu kesäkuun alussa.

Kun miehet löytävät aikatauluistaan pyöräilyn mentävän raon, he kiertävät pyörällä Kanta-Hämeen teitä. Parolaan pääsee suit sait, ja muuallakin lähitienoilla on hyvä huristaa.

– On helppo ajaa 80 kilometrin lenkki ilman, että on 25 kilometriä kauempana Hämeenlinnasta, Ylitalo huomauttaa.

Kun miehet 30 vuotta sitten aloittelivat pyöräilyharrastustaan, Hämeen pyörärinki -tapahtuma oli vielä voimissaan. Se kuihtui hiljalleen pois, mikä harmittaa Ylitaloa ja Klaasiota.

– Oli mahdollista lähteä reitille kotipihasta, Ylitalo sanoo.

Miehet harjoittelevat niin usein kuin ehtivät, mutta aikatauluja on välillä hankala sovitella. Teuvo Ylitalo toivookin, että joku innostuisi lähtemään hänen kanssaan tandempyörälenkeille vaikka kerran viikossa.

– Ei tarvitse osata muuta kuin polkea pyörää ja vaihtaa vaihteita. Alkuun voi vaikka ajaa yhdellä vaihteella koko lenkin, vakiokuski Klaasio rohkaisee.

Tandempyöräily on Teuvo Ylitalolle harrastus, jota näkövamma ei juuri rajoita.

– Pyöräillessä voin nauttia vauhdin hurmasta, hän hymyilee. (HäSa)

Tandempyörän etusatulassa ajamisesta kiinnostuneet voivat soittaa Teuvo Ylitalolle numeroon 0500-639446. Ylitalon tandemilla pystyvät ajamaan noin 170-senttiset ja sitä pidemmät kuskit.

Menot