fbpx
Uutiset

Tanjaak aloitti markkinoiden valloituksen

Luopioislaisen vaatesuunnittelun opiskelijan Tanja Ali-Kipparin oma tuotemerkki Tanjaak aloitti markkinoiden valloituksen viime viikonvaihteessa Muotimessuilla Helsingissä. Messut olivat nuoren suunnittelijan ensiesiintyminen.

– Haluan suunnitella omaa tuotemerkkiä ja luoda omaa nimeä suunnittelijana. Muotimessuilla saan tunnettuutta suunnittelijana.

Tanja Ali-Kippari tähtää jalat maassa omaan yritykseen, joka valmistaa ja markkinoi Tanjaak-tuotemerkin vaatteita ja asusteita.

Nuorella suunnittelijalla on realistiset odotukset sekä vaatetuotannosta että yritysmaailmasta ylipäänsä.

– En odota singahdusta hetkessä tähtitaivaalle.

Oman yrityksen perustaminen on ajankohtaista keväällä, kun neule- ja vaatesuunnittelun opiskelija valmistuu Wetterhoffilta. Omat nettisivut Tanjaakilla jo on.

Pyöreät kuviot kantavat

Tanjaakin Mio-mallistoon kuuluu neuleiden ja takkien ohella yhteensopivia nahkalaukkuja ja pussukoita sekä nahka- ja neuleasusteita, pantoja, säärystimiä ja rannekkeita. Mallit ja värit sointuvat yhteen.

Kuvioiden pyöreys on malliston kantava idea. Täydellisen pyöreä ympyrä toistuu Mio-malliston neuleiden kuvioissa, kankaiden kuoseissa ja nahkatuotteiden koristelussa.

Kankaat Tanja Ali-Kippari on suunnitellut yhteistyössä tekstiiliopiskelija Minna T. Soinisen kanssa.

– Samasta kankaasta tehdään takkeja ja pussukoita. Kangas hyödynnetään mahdollisimman tarkkaan. Paloista, joista ei saa takkia, tehdään pienempiä asusteita.

Tuiki tärkeä taloudellisuus

Tanja Ali-Kipparin neuleet ja takit on suunniteltu nuorille ja nuorekkaille aikuisille naisille. Vaatteet ovat persoonallisia, mutta kohtuuhintaisia.

Kalliiden uniikkivaatteiden suunnittelu ei edes kiinnosta nuorta suunnittelijaa, koska hän tietää ettei sellaisille ole riittävästi ostajia. Yhden vaatteen hinta olisi aivan liian korkea.

– Johtavana ohjenuorana kaikessa suunnittelussani on tuotannollisuus ja se, että kaikki voidaan valmistaa suurina sarjoina, Ali-Kippari kertoo.

Tuotannollisuus suunnittelun lähtökohtana tarkoittaa, että jo suunnitteluvaiheessa pitää osata ottaa kaikki tuotannon vaiheet huomioon.

Tanja Ali-Kippari kiittelee Wetterhoffia siitä, ettei siellä opeteta suunnittelijoille vain suunnittelua, vaan myös hallitsemaan valmistustekniikka.

Tuotannollisuus tarkoittaa myös valmistuksen ja materiaalihankinnan taloudellisuutta, yrityksen tuotantokustannusten rajaamista.

– Kangastuotteissa esimerkiksi hyödynnän toisen tuotteen kaavoja. Ei ole mitään järkeä heittää toimivaa kaavaa hukkaan.

Suunnitelmissa on viiden nuoren suunnittelijan yhteenliittymä, joka alentaisi yritysten kustannuksia yhteisillä materiaalihankinnoilla, markkinoinnilla ja näytöksillä.

– Mahdollisuuksia kustannusten rajaamiseen on rajattomasti.

Menot