Uutiset

Tankkaajat eivät tiedä laadusta eivätkä hinnasta

Hämäläisautoilijat eivät tunnu tietävän, mikä bensiini sopii heidän autoihinsa ja miten hinnat muuttuvat ensi vuonna. Autonomistajat tietävät kuitenkin, että liikennepolttoaineet muuttuvat.

Bensiiniautojen pääpolttoaineeksi tulee uusi 95 E10, jossa bensiinin on sekoitettu jopa 10 prosenttia etanolia. Niin suuri etanolin osuus ei sovi kaikille moottoreille.

– Lehdessä oli, mihin Volvon malleihin uusi polttoaine ei sovi. En tiedä, sopiiko se omaan. Pitää selvittää, sanoo hämeenlinnalainen Clara Vekka.

Järjestöjen mukaan E10 sopii ainakin yli 70 prosenttiin Suomen autoista. Uusi polttoaine voi kuitenkin rikkoa moottorin, johon se ei sovi.

– Autooni sopii 98-oktaaninen tai se uusi polttoaine. En ole selvittänyt, hämeenlinnalainen Timo Cavén sanoo.

Autoihin, joihin E10 ei sovi, voi ryhtyä tankkaamaan korkeaoktaavista bensiiniä. Miltei kaikkiin autoihin voi tankata myös tavallista korkeaoktaavisempaa bensiiniä. Yleensä siitä ei ole mitään hyötyä muttei haittaakaan.

Öljy- ja autoalan ammattilaisetkaan eivät tiedä, kuinka paljon bensiinikäyttöisten autojen polttoaine maksaa ensi vuonna ja mikä on eri laatujen hintasuhde. Autoilijat eivät tunnu tietävän edes sitä, että hinnat muuttuvat.

– En tiedä hintaa. Olen kuvitellut, että ne ovat samanlaisia (kuin nykyään), Clara Vekka sanoo.

E10 -polttoaineen hinnan uskotaan kohoavan nykyistä matalaoktaavista bensiiniä kalliimmaksi. Etanoli on raakaöljystä jalostettua bensiiniä kalliimpaa. 98-oktaanisen bensiinin hinnan on arvioitu jäävä jopa matalaoktaanista E10:tä halvemmaksi. Toisaalta korkeaoktaanisen polttoaineen kysynnän kasvu korottaa hintaakin. (HäSa)

Päivän lehti

6.6.2020