Uutiset

Tankotanssijat valloittivat Elenia-areenassa

Hämeenlinna on toiminut Suomen Voimalajiliiton järjestämien arvokisojen isäntäkaupunkina useasti. Perjantai-iltana Elenia-areenassa järjestettiin tankotanssin Pohjoismaiset mestaruuskilpailut eli WHEA/IPSAF Nordic Pole Fitness Championships.

PM-tittelit jaettiin kolmessa luokassa. Miesten mestaruuden pokkasi 22-vuotias oululainen Henri Heikinheimo, joka on saanut Suomessa naisvaltaisessa lajissa tehdä pioneerityötä miesten tankotanssissa.

Yli 40-vuotiaiden Masters-sarjassa naiset ja miehet kilpailevat samassa sarjassa. PM-mitalit jaettiin tällä kertaa suomalaisvoimin Meri-Tuuli Roihankorpi-Sirviön, Tintti Mikkosen ja Olavi Heinon kesken.

Perjantai-iltaan sisältyi myös kolme esitystä. Henriikka Roo esitteli reilun sadan katsojan yleisölle Flying Pole-lajin, joka on tulossa parin vuoden kuluttua SM-ohjelmaan. Ensi vuonna myös juniorisarjat ovat mukana SM-kisoissa ja kaksi junioria pääsi PM-areenalle näyttämään osaamistaan.

Kilpailulajina tankotanssi on Suomessa varsin nuori. Ensimmäiset antidoping-järjestelmän alaiset SM-kilpailut järjestettiin viime keväänä Hämeenlinnassa Aulangolla ja naisten mitalijärjestys oli Oona Kivelä, Annika Alanko ja Piiu Pekari.

PM-kisalippujen lisäksi mitalikolmikko sai paikat myös joulukuussa uuden IPSAF-liiton MM-kisoihin Sveitsiin.

Nelinkertaisen maailmanmestarin 33-vuotiaan Oona Kivelän tausta on kilpavoimistelussa ja kevään SM-kisat olivat hänelle ensimmäinen kisaesiintyminen Suomessa vuoden 2012 jälkeen.

– Viimeisimmän MM-kultani voitin International Pole Championship -kisoissa viime marraskuussa Hong Kongissa, Kivelä kertoi.

Elenia-areenassa hän päätti naisten kilpailun, joka lopputuloksineen venyi myöhäisiltaan. PM-kisoissa suomalaiset saivat vastaansa tanskalaisen Line Hjorth Norremarkin ja liettualaisen Edita Fellerin.

Kisalavalla oli käytössä kaksi tankoa, joista toinen oli paikallaan ja toinen pyörivä. Kaikkien suoritusten välissä tangot puhdistettiin.

Tankotanssi on arvostelulaji, jossa musiikkiin yhdistyy tanssi ja akrobaattinen kehonhallinta.

Elenia-areenassa italialaisen päätuomarin Elisa Bonin johdolla kahdeksan tuomaria, joista puolet oli ulkomaalaisia, arvioi kilpailijoiden suoritukset. Arvioinnin kohteena olivat muun muassa voima, notkeus, liikkeet sekä suorituksen puhtaus.

Puhdasta voimaa -tapahtuma jatkuu lauantaina kello 12 Elenia-areenassa MM-kisoilla, joissa etistään vahvinta miestä ja vahvinta naista kahdeksassa sarjassa (Strongman/Woman World Championships).

Kansainvälinen Voimalajiliitto (World Heavy Events Association) on vuodesta 2015 alkaen ensimmäinen vahvin mies ja vahvin nainen kilpailujen järjestäjä, jolla Wadan antidopingohjelma.

Ilmoittautuneita on 26 miestä viidestä eri maasta sekä yhdeksän naista. Joukossa on mukana kesällä Suomen Vanhin mies -tittelin voittanut lahtelainen Niko Vesterinen.

Lauantain ohjelmassa on myös maksimivoimapunnerruksen SM-kisat, joihin on ilmoittautunut yli 80 kilpailijaa.

Suomen Voimalajiliitto vastaa kotimaassa erilaisten voimailulajien arvokisojen järjestämisestä ja toiminnassaan se korostaa antidopingtyötä. Merkittävää järjestäjille oli televisiointisopimus Ylen kanssa. Yle näyttää syyskuun lopulla Elenia-areenan kisoista 50 minuutin koosteen. HäSa

Asiasanat

Menot