Uutiset

Tanssi on taikuutta

Ehdotapa pienille pojille, että lähdetään tanssiteatteria katsomaan. Kovin moni ei taida innostua.

Taikuri Tatu Tyni on varma, että ensi kesän Hippaloiden tanssiesitys kiinnostaa myös ”hankalimmassa iässä olevia katsojaryhmiä”.

Taikateatteri 13:n ja tanssiteatteri Raatikon yhteistuotanto Kuupoika yhdistelee rohkeasti tanssia ja taikuutta.

– Siinä on tanssin lisäksi vahvasti illusiota, sirkusta ja ilma-akrobatiaa, Tyni kertoo.

Itse tarina on yksinkertainen. Tanskalaisen Ib Spang Olsenin kuvakirjaan pohjautuvassa kirjassa kuu-ukko näkee lammessa oman kuvansa ja lähettää Kuupojan maan kamaralle hakemaan kuvajaista.

– Vielä 15 vuotta sitten tällaisia esityksiä ei olisi voitu edes tehdä, Raatikon johtaja, koreografi Marja Korhola sanoo.

Nyt sen ovat tehneet mahdolliseksi uuden sirkuksen voimakas kehitys ja nuoren polven sirkustaiteilijoiden esiinnousu.

– Eri taiteenlajit ovat lähentyneet toisiaan. Itselleni on ollut antoisaa tutustua eri lajien lainalaisuuksiin, Korhola sanoo.

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävän tanssiteatteri Raatikon esitys nähdään Hämeenlinnassa lasten taidefestivaali Hippaloiden 35-vuotissyntymäpäiväesityksenä 26. heinäkuuta.

Päävierailija …Espanjasta

Kuupoika nähdään Hippaloilla Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä. Festivaalin käytössä on myös Verkatehtaan Vanaja-sali, jonka lavalla vierailee espanjalainen teatteriryhmä La Baldufan.

– Oli pieni riski ottaa kaksi isoa salia käyttöön samana kesänä. Esitykset ovat kuitenkin niin hienot, että riski kannattaa, Hippaloiden vastaava tuottaja Ann-Mari Virta sanoo.

Espanjan Lleidasta kotoisin oleva teatteriryhmä on kiertänyt ahkerasti ympäri Eurooppaa ja Kiinassakin, mutta Suomeen ryhmä matkustaa ensi kertaa Hippaloiden kutsusta.

Kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola kuvailee Satukirja -esitystä (The Imaginary Book) melko perinteiseksi lastenteatteriesitykseksi, joskin siinäkin yhdistellään monenlaisia tekniikoita. On varjoteatteria, nukketeatteria ja perinteistä näyttelijäntyötä. Esitys on palkittu Espanjassa mm. parhaan lavastuksen palkinnolla.

Näytelmässä neljä ”virkamieshiirulaista” veljestä löytää kuvakirjan ja päätyy sen mukana merkillisiin seikkailuihin maailman ympäri.

Ann-Mari Virta uskoo, että lähes sanaton esitys avautuu suomalaisyleisölle, vaikka kieltä ei ymmärtäisikään.

Lasten taidefestivaali Hippalot järjestetään Hämeenlinnassa 26–29. heinäkuuta. Festivaalin teemana on arvoituksellinen avaruus. Taiteellisen suunnittelutyöryhmän muodostavat tänä vuonna kuvataiteilija ja taidekasvattaja Susanna Manner sekä taikuri Tatu Tyni.

Koko ohjelmisto julkistetaan toukokuussa. (HäSa)