Uutiset

Tanssija heittäytyi jäätelökauppiaaksi

Vielä muutama vuosi sitten italialainen Marco Zanella luuli, että suomalaisilla kaduilla tepastelee jääkarhuja ja vastaan kävelee eskimoita. Hän ei edes osannut sijoittaa Suomea kartalle. Nyt hän tarjoilee aitoa italialaista jäätelöä juuri avatussa jäätelökahvilassa Hämeenlinnan keskustassa.

Idea jäätelökahvilan perustamisesta lähti pitkäaikaiselta ystävältä Lorenzo Lavenezianalta, kun tämä kaksi vuotta sitten kysyi Zanellalta, haluaisiko hän jokin päivä tulevaisuudessa ryhtyä yrittäjäkumppaniksi.

– Okei, vastasi Zanella, ja tänä vappuna avautui kirkon kupeeseen jäätelökahvila Mamma Mia.

Marco puhuu äidinkielenään italiaa, ja toisena kielenään ranskaa, mutta vähitellen alkaa suomikin sujua.

– Hämeenlinnalaiset osaavat yllättävän paljon italiaa, Zanellan tulkkina toimiva puoliso Säde Sonck sanoo.

– Mutta ystävien kanssa olemalla suomea oppii todella nopeasti. Ja on meillä kotonakin teipattu suomalaista sanastoa jopa vessan oveen!

Koti-ikävä ei ole suuremmin Zanellaa vaivannut. Hän on kotoisin Milanosta, mutta muu suku asuu kaupungin ulkopuolella.

– Hämeenlinna muistuttaa paljon entistä kotikylääni.

Zanella matkaa pari kertaa vuodessa synnyinseuduilleen tapaamaan perhettään. Perhe käy myös vastavierailuilla Suomessa.

Fasaani voittaa Parman kinkun

Parasta suomalaista ruokaa Zanellan mielestä on hirvi ja hyvänä kakkosena savustettu fasaani. Fasaani on kuulemma niin hyvää, että se voittaa monen perinteisen italialaisen herkun mennen tullen.

– En ole Berlusconi, hän vitsailee, viitaten maamiehensä mielipiteeseen suomalaisesta ruoasta.

Zanellalle itselleen maistuu myös suomalainen jäätelö.

– Valion jäätelö on parasta. Mikään ei kuitenkaan voita aitoa italialaista jäätelöä, koska sen tuoreus on niin ehdotonta.

Zanellan italialaisen liikekumppanin perheyritys tuottaa jäätelöä Lahdessa. Hän haluaa kuitenkin korostaa, että jäätelö on todellakin tehty aidoista raaka-aineista, ei pussijauheesta.

Jäätelöä uppoaa myös omaan mahaan, mutta uhkaavat lisäkilot hän nujertaa tanssin voimin.

Seuraavaksi tanssikoulu

Zanella on tanssinut 18 vuotta. Hän on toiminut useassa maassa tanssinopettajana, ja lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu tanssikoulun perustaminen. Se syntyy yhteistyössä hämeenlinnalaisen capoeira-ryhmä Acao Liberdaden kanssa.

– Avaamme kesäkuun alussa tanssikoulu Academian linja-autoasemalla. Minä yhdessä puolisoni ja erään tanssiryhmän kanssa toimimme siellä opettajina.

Eivätkä Marcon afäärit rajoitu vain jäätelöön ja tanssiin. Zanellan suvulla on Italiassa perheyritys, joka on valmistanut käsintehtyjä koruja jo 500 vuotta.

– Veljeni, siskoni ja nyt myös puolisoni suunnittelevat korut, ja minä hoidan markkinointia täällä Suomessa.

Mamma Mia-kahvilassa paistetaan jäätelövohvelit itse.

– Vohvelien tuoksu on parasta mainosta, Zanella kertoo.

Jäätelömakuja on kaikkiaan lähes 60, ja esillä niistä on päivittäin noin kaksikymmentä. Eksoottisista uutuusmauista voi mainita vaikkapa karhunvatukkajäätelön.

Zanella valistaa, ettei jäätelö ole pelkästään jälkiruoka tai välipala.

– Kun Suomessa syödään suolainen aamiainen, niin Italiassa kahvin ja appelsiinimehun kera nautitaan jäätelöä. (HäSa)

Päivän lehti

24.5.2020