fbpx
Uutiset

Tanssikengällinen kuplivaa

Elämä on niin lyhyt, ettei kannata jäädä odottelemaan samppanjapullon kokoista juhlaa. Eräänkin pullon korkannut Heidi Kilpikari patistaa kaikkia vaihtamaan viinipullon rohkeasti samppanjaan. Juhla syntyy samassa hetkessä kuin ihastus kuplivaan juomaan.

– Mainio ruokajuoma! Jyrki ja minä odottelemme aina seuraavaa sesonkiherkkua, joka antaa taas samppanjalle uuden vivahteen. Blinit nautittiin juuri, ja nyt odotellaan kevään parsaa, Heidi kuvaa.

Jyrki Kilpikari laskeskelee ruokajuomaa kuluvan pullon tai parin verran viikossa. Pullot talletetaan huolella, sillä samppanja on Heidin ja Jyrkin elämäntapa ja keräilykohde.

Kilpikareilla koti pursuilee pulloja, jäähdyttimiä, laseja, korkkeja, kortteja, mainostauluja ja mitä merkillisimpiä samppanjakampanjoihin valmistettuja esineitä. Suomesta niitä ei juuri saa, sillä suomalaisille samppanja tuntuu olevan elitistinen juoma. Sitä nautitaan vain aperitiiviksi tai jälkiruuaksi, joten vain joka 25. suomalainen juo pullollisen samppanjaa vuodessa.

– Etsimme erilaisia samppanjoita ravintoloista, joilla on kotimaassakin myynnissä aika hyvä valikoima. Illan päätteeksi lähdemme kotiin hyvällä mielellä ja säkki uutta keräilytavaraa kainalossa. Tyhjät pullot otetaan mukaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Kirpputorit, huutokaupat ja antiikkimyymälät Kilpikarit kiertävät huolella etsien mielijuomaansa liittyvää esineistöä. Moni löytö on nykyisin peräisin nettikaupasta, mutta vähintään yhtä moni on kulkeutunut Kilpikareille tuttujen kautta.

Samppanjapullo hintansa väärtti

Heli ja Jyrki hylkäsivät viiniharrastuksen ja vähensivät lasinkeräilyään kolmisen vuotta sitten uppoutuen samppanjaan.

– Viinit vaativat laajaa asiantuntemusta ja perehtymistä, jotta niistä saa todella paljon irti. Samppanjapullon ostaessaan tietää aina, että valinta on hyvä, kertoo Jyrki Kilpikari.

Hyvää samppanjaa saa Alkosta jo 21 eurolla, mutta Heidi myöntää nauttineensa ravintolassa yli 200 euroa pullolta maksanutta samppanjaa. Harrastus on kallis, mutta Kilpikarit kysyvät, mikä harrastus ei olisi.

– Viiniharrastajat esittelevät kellareitaan ja varastoituja aarteitaan. Meidän elämäntapaamme kuuluu ajatus, että samppanja samoin kuin elämä nautitaan tässä ja nyt. Parhaat hetket vietetään ystävien kesken. Keräilypullot ovat tyhjiä ja niiden sisältö elää parhaimmillaan herkullisena muistona.

Kilpikarit koettivat alkuun kirjata juoduista pulloista pruuvipäiväkirjaa, mutta merkinnät tahtoivat jäädä tekemättä. Etikettien liottelu ei onnistunut, joten vähitellen hyllyille ja nurkkiin alkoi kertyä tyhjiä pulloja, joita nyt on koossa parisataa.

– Kokoelmassa on myös huutokauppalöytöjä, kuten Absolutely Fabulous eli Todella upeeta -sarjasta Patsyn eli näyttelijä Joanna Lumleyn signeeraama Bollinger-pullo. Jean-Paul Gaultierin punaiseen korsettiin pukema Piper-Heidsieck uhkuu seksikkyyttä ja Taittingerin Collection-sarja kuvataiteen kauneutta.

Heidi ja Jyrki Kilpikarin näkemys samppanjasta on esillä Riihimäellä Suomen lasimuseossa. Näyttelyyn on valmistunut myös esite Champagne – samppanjaharrastajien aarteita, joka sisältää tietoa paitsi juomasta ja sen valmistuksesta, myös suomalaisista samppanjalaseista, pulloista ja juomatapojen muutoksista.

Näyttely Samppanjaharrastajien aarteita on esillä Suomen lasimuseossa Riihimäellä 8. toukokuuta saakka.

Menot