Kolumnit Uutiset

Tapa minut, tyttö kiltti

Kummitädilläni oli kaksi kauhukuvaa. Hän ei halunnut vanhainkotiin eikä missään nimessä vihannekseksi sairaalan letkuihin.

Neljäkymmentä vuotta sitten hän vannotti minua tappamaan itsensä, jos joutuisi tipparuokintaan. Parikymppisenä tyttönä olin niin kiltti ja tottelevainen, etten uskaltanut sanoa juu enkä jaa. Vaikenin peloissani. Miten uskaltaisin vetää letkut irti?

Kymmenen vuotta myöhemmin hikoilin tuskissani tädin sairaalavuoteen ääressä. Aivokasvain vei häneltä puhekyvyn, muttei kovaa tahtoa eikä kiukkua. Silmät leiskuivat ja kulkivat letkujen ja katseeni väliä. Olin onneton, mutten voinut auttaa. Hän repi itse öisin letkut, jotka hoitajat panivat takaisin.

Kummitätini olisi halunnut avustetun kuoleman.

Isäni lateli terveenä ja vääräleukaisena kovia mielipiteitä lopustaan. Sairas eläin lopetetaan ja niin pitäisi hänetkin. Kun nopeasti etenevä sairaus sitten vei näön, vaikeutti syömistä ja kaatoi lopuksi sänkypotilaaksi, hän taisteli viimeiseen hengenvetoon. Hän pelkäsi kuolemaa.

Entä, jos hän olisi miehuuden uhossaan kirjannut viimeiseen tahtoonsa haluavansa armokuoleman? Mitä olisi pitänyt tehdä?

Eutanasia tarkoittaa kreikasta suomennettuna hyvää kuolemaa.

Eduskunnan on lähiaikoina ratkaistava, voidaanko Suomessa hyväksyä kuolemansairaan kipujen ja tuskien lyhentäminen, avustettu kuolema tai itsemurha. Asialla on monia nimityksiä ja käytössä on useita eri toteuttamistapoja.

Lääkärikunnasta vain 17 prosenttia kannattaa avustettua kuolemaa, kansalaisista 73 prosenttia. Riihimäkeläinen kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on lääkäri ja vakuuttaa tuoreessa kirjassaan, että saattohoidolla voidaan jokaiselle taata kivuton ja hyvä loppu.

Olen onnellinen, etten ole kansanedustaja. Joutuisin äänestämään tyhjää, sillä en osaa ratkaista mikä olisi oikein.

Haluaisin uskoa saattohoitoon, mutta olen nähnyt, ettei kivunlievitys vie tuskaa eikä pelkotiloja. Niitä ei lievitä edes posken silittely eikä kädestä pitely, ei tuutulaulu.

Toisaalta olisi ihmisen arvostamista antaa vapaus päättää päivänsä, kun tietää, mitä sairaus tuo tullessaan.

Ketään ulkopuolista en olisi valmis velvoittamaan tappamaan.

Päivän lehti

27.5.2020