Kolumnit Uutiset

Tapahtumapuisto tarvitaan todellisuuspakoiluun

Hämeenlinnassa vallitsee vahva tahtotila, jopa jonkinmoinen hypetys: haluamme maailman suurten festivaalikaupunkien joukkoon tai ainakin päihittää Tampereen.

Yksinkertaisimmillaan Kantolan tapahtumapuiston idea on nerokas. Suomi on kesätapahtumien ja festivaalien luvattu maa, ja Hämeenlinna on edelleenkin paikoillaan maan väestöllisessä keskipisteessä.

Tasaiselle ranta-alueelle saa pienellä vaivalla kentän isollekin väenkokoukselle. Vanhoille teollisuusalueille nämä kulttuurin kukkaset kuuluvat.

Pitää ”ajatella isosti”. Niinhän meille säästöpankkiherratkin sanoivat aikoinaan ihan vähän ennen romahdusta.

Realismi on muistettava etenkin silloin, kun puuhastellaan ainakin alkuun julkisilla, veronmaksajien rahoilla. Kaupungin imagonrakentaminen on arvokas asia, mutta liian kalliiksi se ei saa koitua.

Kun tarpeiden tynnyri avataan, ei siinä ole mitään mittaa, ei määrää. Tarvitaan kiinteitä rakenteita, ylläpitäjiä ja yrittäjiä, ennen kaikkea maksajia.

Live Nation -niminen kansainvälinen konserttijärjestäjä on mukana, mutta ei ole sitoutunut mihinkään. Perusvaatimus on, että kaupungin on pystyttävä aikanaan sujuvasti irrottautumaan tapahtumabisneksestä.

Kilpailu on alalla kovaa, nykyisetkin festarit ovat kärvistelleet tuskissaan. Kaikilla on sitä paitsi jo paikkansa, eikä kukaan luovu omastaan suosiolla.

Linnanpuiston Wanaja Festivalin taloudelliset vaikutukset paikkakunnalla ovat jääneet lähinnä maksamattomiin laskuihin. Tapahtumien työllisyysvaikutuksetkin ovat vaikeasti arvailtavissa. Talkoillahan niitä tehdään.

Konserttibisnes on lyhytjännitteistä, eikä maksavan yleisön käytöstä osata aina ennakoida.

Toisaalta ihmisten todellisuuspakoisuuden siivittämää hulluutta ei pidä aliarvioidakaan.

Jos tähti laskeutuu taivaalta joukkoomme, hurmos on hirmuinen. Himotuimmat pääsyliput menevät minuuteissa, eikä hinnalla ole väliä. Jotkut tosin tyytyvät Kapakanmäellä Mattiin ja Teppoon.

Välttämättä edes heikko talous ei estä elämysten kulutuskysyntää. Pitiväthän keisarit muinaisessa Roomassakin rahvaan tyytyväisenä tarjoamalla sille leipää ja sirkushuveja.

Toivottavasti Jon Bon Jovi kumppaneineen saapuu pian kaupunkiin kymmenien rekkojen saattueessa, eikä vaadi muuta kuin lasillisen vettä ja vähän sähköä vahvistimeen.

Valitettavasti Motörheadin Lemmy Kilmister alkaa olla liian sairas mies Kantolaan.

Tylsää, niin tylsää, mutta karussa arkielämässä moni pitää elämistä, asumista, koulutusta, työpaikkoja ja terveydenhoitoa aika paljon tärkeämpinä kuin elämyspuistoja.

Lemmyn konsertti olisi tietysti itse kullekin tehokasta mielenterveyshoitoa, tosin kuulovaurion uhalla.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic