Uutiset

Tapaturma vaanii takavasemmalla

Tiesitkö, että Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa? Näistä yli 800 000 tapahtuu vapaa-aikana.

Tapaturmaisesti maassamme myös kuolee noin 2 700 ihmistä joka vuosi, kertovat Työterveyslaitoksen tilastot.

Tapaturmaisen kuoleman yleisimpiä syitä vuonna 2001 olivat kaatuminen (1 038 tapausta), myrkytys (581), liikenne (433), hukkuminen (210), tukehtuminen (106, joista ruoan aiheuttamia 84), paleltuminen (75) ja palotapaturma (52).

Mistä siis Sinä olet saanut päähäsi, että kuulut niihin harvoihin ja valittuihin, joihin salama ei koskaan iske?

Vuonna 2003 suurin osa tapaturmista eli 29 prosenttia sattui liikunnan parissa.

Erilaiset nyrjähdykset, luunmurtumat ja aivotärähdykset ovatkin tuttua kauraa aina jalkapallon perässä juoksijoista lumilautailijoihin. Monella meistä on ollut kipsi jalassa tai kädessä ensimmäisen kerran jo ennen kuin on edes opittu lukemaan ja kirjoittamaan.

Kotona näistä yli miljoonasta vuosittaisesta tapaturmasta tapahtuu 25 prosenttia. Sosiaali- ja terveysministeriön tekemän tutkimuksen mukaan naisilla kotitapaturmat liittyvät ruoan valmistamiseen, siivoamiseen, kodin hoitoon ja muuhun liikkumiseen kotona.

Miesten kotitapaturmat syntyvät usein ”miesten hommissa” eli korjaus- ja huoltotöissä ulkona. Tee-se-itse -mies ei siis aina välttämättä tiedäkään, mitä on tekemässä.

Tapaturmista viidennes sattuu työpaikoilla. Kuolemaan johtavia työtapaturmia sattuu Työturvallisuuskeskuksen mukaan vuosittain noin 80. Näistä onnettomuuksista puolet sattuu työmatkoilla ja työliikenteessä, toinen puoli työpaikoilla.

Tiheimmin tapaturmia sattuu rakennusalalla – miljoonaa työtuntia kohti noin 80. Perässä seuraa teollisuus, jossa vastaava luku on noin 50.

Yleisimpiä tapaturmatyyppejä ovat liukastuminen ja kaatuminen, esineisiin satuttaminen ja ylikuormittuminen esimerkiksi raskaan taakan vuoksi.

Riskiryhmässä ovat niin nuoret kokemattomuutensa johdosta kuin konkaritkin, jotka ovat tulleet sokeiksi vaaniville vaaroille.

Väkivalta aiheuttaa tapaturmista 7 prosenttia, liikenne 6 prosenttia ja muut luokittelemattomat syyt loput 9 prosenttia.

Kyse ei ole ihan mitättömästä ongelmasta, sillä pelkästään kotitapaturmien on arvioitu aiheuttavan yhteiskunnalle jopa neljän miljardin euron kokonaiskustannukset vuosittain. Tapaturmat myös heikentävät kansalaisten elämän laatua huomattavasti.

Tilastot kertovat karua kieltään. Kohtalolleen ei ihminen juuri paljon mahda, mutta jotain sentään voisi olla tehtävissä tilastojen kaunistamiseksi.

Sen voisi aloittaa vaikkapa soveltamalla omaan elämäänsä Liikenne- ja viestintäministeriön ilman turvavöitä ajaville nuorille suuntaamaa kampanjalausetta: Kaikkia vammoja ei voi korjata – asennevamman voi.

susanna.lahdekorpi@hameensanomat.fi

Päivän lehti

5.8.2020